Skip to main content

Stagiair onderzoek beweeginterventie hoogbegaafde en dubbel-bijzondere kinderen

Het Mulier Instituut zoekt een Stagiair onderzoek beweeginterventie hoogbegaafde en dubbel-bijzondere kinderen

Achtergrond

Dit onderzoek is gericht op een beweeginterventie voor hoogbegaafde en/of dubbel-bijzondere kinderen die op twee basisscholen in Nederland wordt uitgevoerd.

Dubbel-bijzondere kinderen zijn kinderen met enerzijds hoge intellectuele capaciteiten en anderzijds kenmerken van leer-, ontwikkelings- en/of gedragsproblemen. De executieve functies zijn bij hoogbegaafde en dubbel-bijzondere kinderen vaak onvoldoende ontwikkeld. Dat zijn de regelfuncties van de hersenen die essentieel zijn voor doelgericht en aangepast gedrag. Dat levert soms grote frustratie op, voor de kinderen zelf, maar ook voor de leerkrachten en ouders, als niet erkend wordt dat deze kinderen ondersteuning nodig hebben op bepaalde gebieden.

De interventie bestaat uit aangepaste beweeglessen op reguliere basisscholen en op scholen voor voltijds hoogbegaafden onderwijs. Bewegen is hier vooral een middel om passend onderwijsaanbod te creëren voor hoogbegaafde (of dubbel-bijzondere) kinderen, zodat zij in het reguliere onderwijs kunnen blijven, niet hoeven te wisselen van school en/of niet vastlopen. In een eerdere pilot zorgden de beweeglessen voor betere executieve vaardigheden bij de doelgroep.

De stageopdracht

De organisatie die de beweeginterventie heeft ontwikkeld, heeft de ambitie om de interventie door te ontwikkelen en te verspreiden over meerdere scholen. Het onderzoek bestaat daarom uit de volgende onderdelen:

  1. een literatuuronderzoek naar hoogbegaafde en dubbel-bijzondere kinderen, hun executieve vaardigheden en de effecten van sport en bewegen op die vaardigheden;
  2. een procesevaluatie van de beweeginterventie door in gesprek te gaan met de uitvoerders (interviews afnemen, verwerken en analyseren);
  3. monitoring van de veranderingen in de executieve vaardigheden (via een voor- en nameting bij deelnemers).

Tijdens de stage voer je zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses van data uit. De interviews worden bij voorkeur op locatie gehouden, maar telefonisch of online is ook mogelijk, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Wat vragen wij?  

  • Je volgt een wo-masteropleiding, bij voorkeur gericht op pedagogische wetenschappen, bewegingswetenschappen, gedragswetenschappen of psychologie.
  • Je kunt goed overweg met Microsoft Office, SPPS, Maxqda/Atlas.ti.
  • Je hebt ervaring/affiniteit met het uitvoeren van en rapporteren over verschillende soorten onderzoek (kwantitatief en kwalitatief).
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden (schriftelijk en mondeling).
  • Je bent representatief en sociaal vaardig.
  • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken.
  • Je weet van aanpakken en neemt initiatief.

Wat bieden wij?

  • In overleg met jou geven we de stage preciezer vorm. Daarbij kunnen we rekening houden met eventuele eisen die je opleiding stelt aan de stage.
  • De stage start bij voorkeur vanaf september 2021 en loopt, afhankelijk van het aantal uren per week, in ieder geval tot en met mei 2022.
  • Tijdens de stageperiode ontvang je een stagevergoeding.
  • Uiteraard zorgen we ervoor dat je je stage goed kunt uitvoeren: je krijgt daarom apparatuur van de zaak in bruikleen.
  • We bieden een stageplek in een open, gezellige en actieve organisatie. Na(ast) de stage worden regelmatig (online) activiteiten als borrels en pubquizzen georganiseerd.

Wie zijn wij?

Het Mulier Instituut verricht sportonderzoek voor beleid en de samenleving. Opdrachtgevers zijn vooral overheden en sportorganisaties. Het instituut is gevestigd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mulierinstituut.nl.

Enthousiast geworden?

Lijkt het je leuk om als stagiair bij dit project te worden ingezet, vul dan uiterlijk 19 augustus 2021 het stageformulier in op onze website: https://www.mulierinstituut.nl/over-mulier/werken-bij/stageformulier/

Voor vragen over de inhoud van de stage kun je contact opnemen met Linda Ooms, Onderzoeker, via 030-7210220.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.