Skip to main content

1 op 10 studentes slachtoffer van seksueel misbruik

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat ruim 1 op de 10 vrouwelijke studenten te maken heeft met seksueel misbruik tijdens hun studententijd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een ‘hardnekkig’ en ‘wijdverspreid’ probleem waar te veel studenten het slachtoffer van worden. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Het is pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik plaatsvindt. Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap.”

Volgens de LSVb laten de cijfers zien dat er een noodzaak is tot een cultuuromslag binnen onderwijsinstellingen en het studentenleven. De focus moet daarbij liggen op preventie en duidelijk optreden als misbruik plaatsvindt. De vakbond vindt dat er nog veel ruimte is in het bevorderen van voorlichting en het onderling gesprek over ieders verantwoordelijkheid bij het tegengaan van dit probleem. Muns: “Binnen het studentenleven kan soms nog lichtzinnig gedaan worden over seksueel grensoverschrijdend gedrag. We moeten er daarom voor zorgen dat er meer ruimte komt om het gesprek hierover te voeren en dat er consequenties zijn als iemand de grens over gaat.”

Ruim een jaar geleden bracht de LSVb haar inventarisatie naar buiten over de meldprocedures van ongewenst gedrag op hogescholen en universiteiten. Toen bleek dat procedures slecht vindbaar waren en er veel onduidelijkheid was over de vervolgstappen. Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt nu dat slechts 3% van de studenten die slachtoffer zijn van seksueel misbruik dat ook meldt bij de onderwijsinstelling. Muns: “De lage bereidheid om te melden laat zien dat studenten instellingen nog onvoldoende weten te vinden of vertrouwen als ze slachtoffer worden van seksueel misbruik.”

Volgens de LSVb zijn er genoeg maatregelen die hogescholen en universiteiten kunnen nemen. Ten eerste moeten de meldprocedures duidelijk zichtbaar zijn op de websites van de hogescholen en universiteiten. Ten tweede moeten instellingen duidelijker maken wat de vervolgstappen zijn als er een melding wordt gemaakt. Ten derde moeten de meldprocedures duidelijk aan bod komen tijdens de introductieperiode zodat alle studenten vanaf het eerste jaar weten waar ze terecht kunnen.

Bron: LSVb

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.