Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

3 redenen waarom jij gebruik moet maken van het STAP-budget

Vorig jaar werd het werkenden en werkzoekenden in Nederland een beetje makkelijker gemaakt om zich professioneel bij te scholen en te ontwikkelen door middel van het invoeren van het STAP-budget. Het doel van dit door de overheid ingestelde scholingsgeld is om de positie van mensen zoals jij op de arbeidsmarkt te kunnen versterken. Niemand is ooit immers uitgeleerd! Maar waarom zou je nog meer gebruik willen maken van het STAP-budget? Wij geven je 3 redenen!

Gratis studeren?

Tegenover veel subsidies of tegemoetkomingen staan gedeeltelijke eigen bijdragen of investeringen die je op termijn moet terugbetalen (we kijken naar jou, leenstelsel). Het STAP-budget is echter helemaal gratis! Het budget is door de overheid beschikbaar gesteld en kan je dus zien als een gift om jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren. En gratis geld laten liggen, dat is gewoon onverstandig.

Het aanvraagproces van het STAP-budget is bovendien ook niet al te moeilijk. Jij hoeft niet langer een waslijst aan vragen te beantwoorden of super veel papieren aan te leveren om in aanmerking te komen voor je subsidie. Je kunt het STAP-budget simpelweg aanvragen met je DigiD via het UWV. Je hebt trouwens één keer per jaar recht op een aanvraag. 

Een gigantisch aanbod

Het STAP-budget kan worden ingezet voor verschillende soorten trainingen, opleidingen en cursussen. Deze variëren bovendien in duur van voltijds tot deeltijd en zijn branchebreed - er zit dus ongetwijfeld iets tussen wat aan jou wensen en eisen voldoet.

Momenteel zijn er meer dan 1000 verschillende trainingen, opleidingen en cursussen beschikbaar waarvoor je het STAP-budget kan aanvragen. Serieus terug de schoolbanken in voor een volledige studie als HBO toegepaste psychologie of Rechten? Of volg je liever een paar weekse ICT-cursus of krik je graag je basiskennis boekhouden op? Met het STAP-budget kan je werkelijk alle kanten op. Jij beslist waar jij de 1000 euro aan uitgeeft. 

Leren voor alle leeftijden

We hintten er in de introductie al op, maar het STAP-budget is in het leven geroepen om studeren en leren voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te stellen. En wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn! Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Zelfs gevestigde professionals met jarenlange ervaring hebben baat bij een bijscholing of cursus die hun gereedschapskist verder uitbreidt. Daarnaast zijn veel “basis” trainingen in verschillende vakgebieden handig om te volgen. 

Bovendien moeten we niet vergeten dat je nooit te oud bent om te leren. Wil jij op je 60e nog een compleet nieuwe weg inslaan en je in een onderwerp verdiepen? Dat kan gewoon! Het STAP-budget maakt (bij) leren en studeren gemakkelijker en toegankelijker voor mensen die niet langer het “recht” hebben op vergoedingen of de tijd hebben om volledig terug de schoolbanken in te gaan. Ook ondernemers en zzp'ers mogen gebruikmaken van het STAP-budget. Zo heeft iedereen het gelijke recht op adequate bijscholing. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.