Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Alles wat je moet weten over Koningsdag 2023

Koningsdag 2023 is weer één van de eerste jaren na de Corona crisis dat er weer uitgebreid gefeest mag worden. Veel mensen kijken uit naar deze dag. De meeste scholen en bedrijven zijn dicht omdat Koningsdag een officiële feestdag is in Nederland. In deze blog vind je alles wat je moet weten om Koningsdag dit jaar weer te laten slagen.

Koningsdag 2023 | De geschiedenis 

Koningsdag bestaat nog helemaal niet zo lang, voorheen was het namelijk altijd Koninginnedag. Ook de datum van Koningsdag kan soms nog wat verwarrend liggen. Dit komt omdat de datum van Koningsdag (toen dus Koninginnedag) een tijd geleden veranderd is. Eerst was dit namelijk altijd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Daarom heette het toen ook Koninginnedag. Koningin Beatrix heeft deze dag aangehouden, uit respect voor haar moeder. Koningin Beatrix heeft nog wel iets nieuws toegevoegd aan Koninginnedag. Zij bezocht elk jaar een andere stad om daar Koninginnedag te vieren. Sinds 2014 is Koninginnedag verandert in Koningsdag, omdat koning Alexander toen bekroond werd tot koning. Koning Alexander is vrij dichtbij 30 april jarig, namelijk op 27 april. Omdat dit makkelijk was besloot hij om Koningsdag op 27 april te vieren. Het idee van koningin Beatrix om elk jaar een stad te bezoeken zette Koning Alexander door. Op Koningsdag 2023 bezoekt de koninklijke familie Rotterdam.

Koningsdag festivals | 2023

Een festival bezoeken is een activiteit dat veel studenten ondernemen op Koningsdag. Maar dan loop je vaak tegen een luxe probleem aan: naar welk festival moet je dan gaan? Daarom hebben wij een lijstje voor je gemaakt met leuke festivals die je kan overwegen voor Koningsdag 2023.

Kingland Festival

Dit Koningsdag festival is de grootste in Nederland en ook op drie locaties te vinden. In Amsterdam vindt het plaats in de RAI en in Rotterdam is het Kingsland Festival in het Zuiderpark. Ten slotte kun je in Groningen naar het Stadspark voor het festival. Er komen veel verschillende artiesten om Kingsland op zijn kop te zetten. Hierbij kun je denken aan Afrojack, Antoon, Bizzy, Lucas & Steve, Ronnie Flex en nog veel meer. Op de site kun je de gehele line-up vinden.

Andere festivals in Amsterdam

Op Koningsdag 2023 is Kingsland niet het enige festival in Amsterdam. Ook Loveland is een festival die je kan overwegen. De muziek is iets anders met onder andere artiesten als Prunk, Franky Rizardo en Michel de Hey. Hier komt dus ook wat techno muziek voor. Dit festival is overdag en daarom kun je hopelijk lekker in het zonnetje staan in het Meerpark in Amsterdam. Het derde populaire Koningsdag festival in Amsterdam is Oranjebloesem. Dit festival is nog meer gericht op (wat snellere en hardere) techno dan Loveland. Op de line-up vind je dan ook artiesten als Cynthia Spiering, Reinier Zonneveld en I Hate Models. Dit festival vindt plaats in de toffe locatie het Olympisch Stadion in Amsterdam. 

Festival in Rotterdam

In Rotterdam belichten we één festival: Het Kralingse Bos festival. Op dit Koningsdag 2023 festival is de muziek weer wat meer divers. Donnie, Bokoesam en Broederliefde komen het park op zijn kop zetten met R&B en pop muziek. Maar ook artiesten als Nina Kraviz zullen hier wat setjes draaien om de techno wat naar voren te brengen. De locatie van het festival spreekt al voor zich; Het Kralingse Bos in Rotterdam.

Festival in Breda

Ten slotte adviseren we nog een festival in Breda. Radio 538 organiseert hier namelijk een groot Koningsdagfestival. Ook hier kun je grote artiesten spotten. Snelle, Snollebollekes, Suzan & Freek, Mart Hoogkamer, Maan, Kriss Kross Amsterdam, Gerard Joling en nog veel meer staan hier op het podium. Het festival vindt net zoals de andere festivals overdag plaats tussen 12:00 en 22:30 in het Chasséveld in Breda.

Koningsdag 2023 | Outfit tips

Welke Koningsdag outfit je dit jaar moet kiezen is ook weer een moeilijke vraag. Je wil natuurlijk iets in het thema van Koningsdag, maar de temperatuur is altijd lastig inschatten in april. Je wil het natuurlijk niet te warm of te koud hebben. Om de juiste keuze te maken en om de juiste Koningsdag outfit te kiezen hebben wij wat tips onder elkaar gezet.

  1. Denk aan meer dan alleen oranje in je outfit. Ook rood, wit en blauw horen bij Koningsdag 2023. Deze kleuren zijn iets meer gangbaar en vaker te dragen dan oranje.
  2. Draag laagjes. Zo ben je bestand tegen alle weersomstandigheden, of het nou koud of warm wordt. 
  3. Check jouw favoriete kledingwinkels. Veel kledingwinkels hebben Koningsdag sale, waarbij je hele leuke outfits kan scoren voor een lagere prijs dan normaal. Dat laat je toch niet lopen?
  4. Koop leuke oranje accessoires. Hierbij kun je denken aan een oranje zonnebril, een oranje waaier, een oranje partydop of oranje sieraden. 

Hopelijk zijn jullie nu goed voorbereid op Koningsdag 2023. Alvast heel veel plezier die dag!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.