Skip to main content

De perfecte combinatie: werken en leren met een BBL-opleiding

Als jij wil starten met je mbo-opleiding, dan kan je twee kanten op. Je kan ervoor kiezen om een BOL-opleiding te volgen, waarbij je niet werkt en vier dagen in de week op school (praktijk)lessen hebt. Maar je kan ook een andere weg inslaan, een BBL-opleiding: Beroeps Begeleidende Leerweg. Hierbij combineer je werken en leren tijdens je studie. Maar hoe gaat een BBL-opleiding precies in zijn werking?

Hoe werkt een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding is dus de combinatie van werken en leren tijdens je studie. Je kiest een sector waarin je geïnteresseerd bent en waar jij graag in zou willen werken. De opleidingen die worden aangeboden zijn technische opleidingen, horecaopleidingen en opleidingen in zorg en welzijn. Een groot deel van je opleiding volg je dan op deze werkplek. Je bent drie of vier dagen in dienst van een bedrijf en daarnaast zit je 1 of 2 dagdelen op school. Hier krijg je het theoretische gedeelte van je opleiding. 

Is een BBL-opleiding wat voor jou?

Spreekt de combinatie van het werken en leren jou wel aan? Dan is de eerste stap richting een BBL-opleiding al gezet. We zetten de andere voordelen, maar ook de nadelen even voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Je leert door ervaring op te doen in de praktijk
  • Een baan met opleiding staat goed op je cv, hierdoor heb je later een stapje voor als je solliciteert bij bedrijven
  • Je bent voornamelijk aan het werk bij je werkgever, je spendeert dus weinig tijd op school. 
  • Veel ruimte voor collegiaal contact
  • Recht op salaris terwijl je nog studeert
  • De opleiding kost je niks

Nadelen

  • Een BBL-opleiding duurt vaak 1 of 2 jaar langer dan een normale mbo-opleiding.
  • Je hebt geen recht op studiefinanciering en een ov-chipkaart. Hiertegen over staat wel een salaris en bij sommige bedrijven heb je recht op reiskostenvergoeding.

Weeg deze voor- en nadelen voor jezelf af en bedenk of deze opleiding iets voor jou is!

Het stappenplan

Je hele opleiding ben je dus eigenlijk in dienst bij een erkend leerbedrijf. Deze bedrijven zijn geschikt voor studenten die zich willen ontwikkelen in hun vakgebied. Naar aanleiding van een persoonlijk oriëntatiegesprek wordt er vanuit school voor jou gezocht naar een bedrijf dat aansluit bij jouw sector en bij jouw wensen. Je kan je dan ook vrijblijvend aanmelden en ervoor kiezen om eerst een dag mee te lopen. Zo kom je erachter of het bedrijf en de werkwijze bij jou past. Als het helemaal jouw ding is, wordt de rest automatisch geregeld. Spreekt het jou aan om op deze wijze je mbo-diploma te halen? Twijfel dan niet om een oriëntatiegesprek aan te vragen!

Wil jij samen met het starten van je mbo-opleiding ook meteen beginnen aan het Groningse studentenleven? Dit moet je weten over wonen in Groningen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.