Een studentenkamer zoeken in jouw nieuwe studentenstad doe je zo!
Heb jij besloten op jezelf te gaan tijdens het studeren? Gefeliciteerd! Dit wordt een fase dat jij jezelf goed gaat leren kennen en veel ervaringen op gaat doen. Hoe vind jij een woning? Dat lees je in deze blog.
Netwerken
Gebruik jouw netwerk! Via via is het veel makkelijker om een woning te vinden. Post niet alleen een oproep op jouw sociale media, maar vraag mensen persoonlijk. Dit werkt vaak een stuk beter. Zoek uit wie jij kent die al een woning heeft in jouw studentenstad en vraag hem/haar om tips. Scroll door jouw Facebook-vrienden en voordat je het weet vind je een aantal mensen die in jouw studentenstad wonen.
Woning met korting
Via verschillend maatschappelijk werk kan je een woning krijgen in ruil voor korting. Soms betaal je zelfs geen huur en alleen vaste lasten zoals gas, elektriciteit en water. Onder meer Vooruit en de Academie van de Stad bieden zulke woningen aan. Ook zijn er steeds meer projecten waarbij er jongeren worden gezocht die in een seniorenwoningcomplex willen wonen. In ruil hiervoor ga jij een aantal uur per week ook bezoek bij senioren. Op deze manier voelen de ouderen zich minder eenzaamheid. Bovendien kan jij veel leren van oudere mensen. Jij hebt er dus ook wat aan.
Facebookgroepen
Er zijn ontelbare Facebookgroepen en Facebookpagina's met aanbiedingen van kamers of woningen. Je kunt hier ook een oproep doen dat je een woning zoekt. Reageer zo snel mogelijk op posts om in aanmerking te komen voor een hospiteeravond. Bereid je goed voor op een hospiteeravond door onderzoek te doen naar de huisgenoten. Zo kan inspelen op hun hobby's en interesses. Dit vergroot je kans op het krijgen van de woning. Wees wel jezelf, want jij moet je thuis voelen in het huis. Wees zelf ook kritisch en kijk of jij je goed voelt bij de huisgenoten.
Gemeente websites
Vanaf je 18e mag jij jezelf inschrijven voor een sociale woning. Doe dit meteen zo snel mogelijk. Hoe langer jij staat ingeschreven hoe meer kans jij op een woning hebt. Er zijn ook jongerenwoningen, waar jij meer kans hebt.
Ben jij een geluksvogel? Reageer dan op een lotingwoning en wie weet wordt jij ingeloot. Er zijn ook steeds meer sociale woningen vanuit een sociaal project, waarbij bewoners worden gekozen op basis van motivatie in plaats van hoe lang jij staat ingeschreven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woningcomplexen waar Nederlandse jongeren en statushouders samenwonen.
Antikraak woning
Hecht jij weinig waarde aan vastigheid? Dan is dit echt iets voor je. Een groot voordeel van een antikraakwoning is dat je vaak veel voor weinig hebt. Daar staat tegenover dat je niet zeker bent over hoelang jij in de woning kan blijven. Vaak is dit slechts voor een paar maanden. Het verschilt per antikraak woning hoelang van tevoren de verhuurder het contract kan opzeggen. Dat kan bijvoorbeeld binnen 2 weken of 28 dagen zijn.
Websites voor studentenkamers
Er zijn diverse websites waarop studentenkamers wonen aangeboden, zoals Studentenwoningweb en kamertje.nl. Schrijf je voor zoveel mogelijk websites in om je kansen te verdelen.
Om de kans op het vinden van een woning te vergroten kan jij het beste meerdere van deze opties proberen. Reageer bijvoorbeeld op Facebookpagina's en schrijf je in via verschillende websites. Het belangrijkste is dat je op tijd begint met het zoeken naar een woning. Niets is fijner dan helemaal ingetrokken zijn in jouw studentenwoning voor de start van jouw studiejaar. Dan kan jij zonder zorgen beginnen aan jouw studie.