Skip to main content

Interview Studentenvereniging: F.F.J. Bernlef

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan F.F.J. Bernlef! Lees je mee?

Vertel over jullie vereniging!

F.F.J. Bernlef is een vereniging met een Friese identiteit. Wij zijn opgericht in 1925 waardoor wij na Vindicat en Albertus Magnus de oudste studentenvereniging van Groningen zijn. Bernlef heeft een open karakter waar geen ontgroening bij hoort. Iedereen is welkom, ondanks dat de website in het Fries is hebben wij ook veel leden die geen Fries kunnen.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen?

Bernlef heeft geen inschrijfdatum. Wanneer jij lid wil worden bij ons vereniging kan dat het hele jaar door!

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Nieuwe leden hoeven bij ons geen ontgroeningsperiode te verwachten, dit doen wij niet bij Bernlef. Wel hebben wij voor alle nieuwe leden een moment waarop je officieel lid wordt door middel van een inauguratie. Dit vindt in de stad Groningen plaats of op kamp.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Lidmaatschap bij ons kost 90 euro in het jaar. Dat is maar 7,50 per maand! Andere kosten zijn geheel afhankelijk van jezelf. Zo betaal je natuurlijk voor je drinken. Mocht je meegaan op activiteiten kunnen daar soms ook kosten aan verbonden zijn. Er is Bernlef kleding en commissies maken vaak hun eigen kleding, maar of je dat wil ligt ook volledig bij jezelf.

Zijn er verenigingsplichten?

Bernlef heeft geen verplichtingen. We zijn 3 dagen in de week open en dan is iedereen welkom. Op vrijdag mogen oud-leden ook langskomen. 

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

Het bestuur bestaat meestal uit 6 personen.

  • Voorzitter
  • 2 penningmeesters (vereniging en kroeg)
  • Interne
  • Externe
  • Secretaris

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Voorheen kon je als lid aangeven dat je interesse had voor een bestuursjaar. Je zocht zelf je eigen bestuur bij elkaar. Tegenwoordig is er veel interesse voor een bestuursjaar en daarom is een sollicitatiecommissie opgericht. Deze ondersteunt de personen bij het vormen van een bestuur.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Bernlef is echt een gezelligheidsvereniging. Bij ons zijn geen verplichtingen waardoor jij op je eigen manier deel kan uitmaken van onze vereniging. Het is ideaal te combineren met de studie, sport of de bijbaan. Daarnaast is Bernlef een kleine vereniging waar je iedereen kent. Dit zorgt voor hechte vriendschappen.

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Dat zijn er teveel om op te noemen: de welbekende barklun kampioenschappen, de kampen, de liftwedstrijd. Ik ben lid geworden omdat ik iedereen erg open en sociaal vond. Ook al zit je met 5 mensen op de kroeg, het is toch altijd gezellig.

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Kom langs, dan krijg je het beste gevoel! Oh ja, 7,50 per maand. Wat heb je te verliezen? Een biertje kost bij ons maar 1,30 dus dat bedrag heb je er zo uit ?

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Kijk voor meer informatie op onze website of op onze Facebook-pagina FFJ Bernlef! Vragen kunnen hierlangs ook gesteld worden.

Denk je dat F.F.J. Bernlef dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.