Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Interview: studentondernemer Julian Klop

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik met Julian Klop. Hij studeert journalistiek in Tilburg en is daarnaast druk met zijn werk als videomaker en presentator. Ik stelde hem wat vragen over zijn onderneming.

Hi Julian, wat leuk dat ik je mag interviewen voor StudentenSteden! Wil je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Julian, 23 jaar, studeer journalistiek in Tilburg, waar ik ook woon, en daarnaast ben ik ondernemer. Ik kom uit 's-Gravenzande, een dorp dichtbij Hoek van Holland en Den Haag.

Je hebt het maar druk met allerlei verschillende dingen. Je studeert én je hebt je eigen onderneming. Wat doe je allemaal voor leuks?

Inderdaad druk in de weer! Ik ben videomaker en presentator wat betekent dat ik in te huren ben als presentator of zelf vlogs of andere producties maak, wat ik doe voor bedrijven en media. Voor RTL 4 vlog ik voor De Beste van Nederland, voor de Brabantse titels van De Persgroep spreek ik 's ochtends het nieuws in en voor bedrijven zoals Fontys en ISE maak ik bedrijfsfilms.

Vanuit je studie wordt je de studentondernemersregeling aangeboden. Wat houdt dit precies in?

De Fontys studentondernemersregeling maakt het mogelijk om stage te lopen in je eigen bedrijf. Dat deed ik dan ook tijdens mijn eerste stage waarbij ik lekker mijn eigen gang kon gaan. Elke dag voor een hoofdredacteur werken beviel me niet zo en dus besloot ik eigen baas te worden. Ik kreeg een docent toegewezen die me wekelijks begeleidde. Namen we samen mijn producties van die week en de feedback van klanten door. Op dit moment ben ik met mijn tweede stage bezig.

Wanneer ben je begonnen met ondernemen en wat gaf voor jou de doorslag om dit avontuur aan te gaan?

Ik ben altijd al een ondernemer geweest. Ik weet nog dat mijn opa en oma op vakantie gingen en dat ik aanbood 'Sterren Dansen op het IJs' op te nemen voor ze, zodat ze dat konden kijken als ze terug kwamen. Ze vonden het altijd leuk om me af en toe eens geld toe te geven, zoals opa's en oma's dat doen. Voor vijf euro zette ik dat voor ze op een dvd. Dan krijgen ze er nog wat voor dacht ik toen. Later besloot ik bijvoorbeeld schoolmusical te filmen en daar wat geld voor te vragen. Zo ging het balletje langzamerhand rollen. Toen ik in mijn eerste schooljaar een cursus over ondernemen volgde was ik verkocht. Twee jaar later liep ik stage en begon ik echt voor mezelf.

Welke dingen vind je lastig aan het ondernemen?

De balans vinden tussen schoolwerk en ondernemen is niet altijd even makkelijk. Ik probeer altijd mijn producties zo te maken dat ik ze kan inzetten voor mijn opleiding journalistiek, wat dus betekent dat ze... journalistiek moeten zijn! Ik heb er een klant bij, zeg ik altijd. Ik heb op mijn opleiding voor meerdere projecten vrijstelling aangevraagd en gekregen. Wat ik dan doe is een portfolio verzamelen met producties waarmee ik laat zien te kunnen wat je na het project dient te kunnen. Zo kan ik doen wat ik leuk vind, krijg ik er feedback op en haal ik er mijn diploma mee.

Wat vind je het aller-, allerleukste aan het hebben van een eigen onderneming?

Vrijheid. Als het lekker weer buiten is, kan ik gewoon bepalen om niet overdag, maar 's avonds in mijn bedje de videomontage te doen. Er is niemand die over mijn schouder meekijkt of me corrigeert. Ik heb het voorrecht om met vrienden te werken wiens talenten ik zie. Wie heeft zijn collega's nou voor het uitkiezen? Deadlines bepaal ik in overleg met de klant dus ook dat kan ik naar mijn eigen hand zetten. Als ik voor een baas had gewerkt was dat wel anders geweest. Ik hoop ook dat ik met mijn ambitie en drijfveer anderen inspireer om ook te starten, of om projectjes te doen. Ik wil laten zien: doe wat je leuk vindt, doe dat veel, maak kilometers en kom waar je wil komen, droom groot!

Waar staat jouw bedrijf over pakweg vijf jaar? Wat heb je dan allemaal bereikt?

Ik zou willen dat ik in de toekomst kon kijken, maar ik maak een mooie schets van hoe ik het nu voor me zie. Over vijf jaar hoop ik in Shownieuws of Boulevard te zijn beland als presentator, verslaggever of entertainment-/mediadeskundige. Ik maak nu op RTL 4 een weekendprogramma om 17 uur, maar het zou toch leuk zijn om later op de avond mooie programma's te maken, erbij te horen. Nu ben ik een eenpitter, maar daar wil ik over vijf jaar wel vanaf zijn. Vaste mensen in dienst voor regie, camera en montage. Of vaste freelance-samenwerkingen. Mijn bedrijf Julian Klop wil ik omzetten in een echt productiehuis dat zich richt op televisie en online.

Wat is jouw ultieme tip voor andere studenten die ook overwegen om een eigen onderneming te starten?

Doen! En lees! Koop eens wat vakliteratuur en zorg ervoor dat jij dingen weet die anderen niet weten en nog belangrijker: waardoor je bij klanten met een beter verhaal kan komen. Kennis en kunde moeten samengaan, waarbij ik kennis nog belangrijker vind binnen ondernemerschap. Je moet immers eerst iemand overtuigen en daarna iets van waarde creëren. Een goed verhaal, werk daaraan! Wees een vakidioot en blok wat uren in om met mensen uit het vak te praten, boeken te lezen en naar presentaties, lezingen of workshops binnen het vak te gaan. En durf jezelf te zijn! Werk aan je onderscheidend vermogen. Stel jezelf niet de vraag waarom zouden bedrijven mij kiezen, maar waarom zouden bedrijven mij niet kiezen? En sluit bedrijven om de redenen die je kunt bedenken ook gewoon uit. Maak duidelijk voor welke bedrijven je wil werken, benader ze en sla je slag!

Waar kunnen we jou vinden? 

Als je benieuwd geworden bent naar wat ik maak kun je terecht op mijn website en op mijn YouTube-kanaal. Het meest actief ben ik op Instagram met @julian_klop, maar je mag me ook toevoegen op Twitter en Facebook. Ook op LinkedIn vind je me! Het lijkt me leuk als je me een berichtje stuurt op LinkedIn als je denkt dat we zouden kunnen samenwerken. Ik sta er altijd voor open om je verhaal te horen en je bijvoorbeeld marketingadvies te geven. Advies is gratis, is mijn credo! Een mailtje sturen mag altijd naar info@julianklop.nl

Julian, ik wil je bedanken voor je tijd. We gaan je gaan je volgen op al je social media kanalen en we zien je over vijf jaar bij Shownieuws of Boulevard. Succes met alles!

Ben je zelf studentondernemer en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden, mail dan naar rebecca@studentensteden.nl, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.