Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Open dagen in Groningen

Of je nou nog moet beginnen met studeren, of als je er al heel wat jaren op hebt zitten, het maken van een (vervolg)studiekeuze blijft moeilijk. Gelukkig zijn er in Groningen genoeg open dagen om een kijkje te nemen.

Wat zijn open dagen?

Tijdens open dagen kunnen middelbare scholieren en anderen geïnteresseerden kennis maken met verschillende opleidingen. Zo worden er presentaties en mini-colleges gegeven over de inhoud van de studie die jou interessant lijkt. Naast de presentaties over specifieke opleidingen, zijn er ook verschillende opleidingsmarkten met een breder aanbod. Daar kan je praten met studenten, studieadviseurs en docenten, en kan je boeken inkijken. Daarnaast kan je ook themapresentaties en informatiemarkten bezoeken, waar dingen verteld worden over dingen zoals het vinden van een kamer, geldzaken, studentenverenigingen, en studiebegeleiding.

Het verschil tussen open dagen en meeloopdagen

In het algemeen begin je met het bezoeken van een aantal presentaties en informatiekraampjes van verschillende opleidingen tijdens een open dag. Zo kan je je oriënteren op het brede aanbod van een onderwijsinstelling. Als je eenmaal een beetje een idee hebt wat je wilt doen, of een studie hebt gevonden waar je toch nog wat meer over wilt weten, kan je een meeloopdag doen. Afhankelijk van de opleiding loop je in je eentje of een koppel mee met een student, of ben je met een grotere groep onder begeleiding van meerdere studenten. Je gaat dan in een collegezaal een college volgen met studenten. Je ziet en hoort dan hoe een hoorcollege er daadwerkelijk aan toe gaat en wat er besproken wordt. Tijdens een meeloopdag krijg je dus ook een veel realistischer beeld van de opleiding.

Zelf een open dag bezoeken

Als je zelf een open dag wil bezoeken moet je je vaak aanmelden via de website van de onderwijsinstelling. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen, en NHL Stenden Hogeschool hebben allemaal hun eigen data zodat je nooit iets hoeft te missen. Drie keer per jaar kan je naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Bachelor Open Dag. Je kan je dag zelf indelen en samenstellen door het bezoeken van maximaal vier presentaties en informatiemarkten. Het enige wat je wel even moet doen is je van tevoren aanmelden voor de presentaties die je wil bezoeken. De open dagen zijn op vrijdag 8 november 2019, vrijdag 31 januari 2020 en zaterdag 18 april 2020. Niet alleen de universiteit heeft open dagen, maar je kan ook meer te weten komen over hbo-opleidingen tijdens de Hanzehogeschool open dagen op zaterdag 9 november 2019 en de open dag van NHL Stenden die op zaterdag 16 november 2019 is.

TIP: bezoek zo vroeg mogelijk open dagen, zo weet je zeker dat je voor de inschrijfdeadline van 1 mei de goede studie hebt gekozen.

TIP: bij de meeste middelbare scholen kan je vrij vragen als je een doordeweekse open dag wil bezoeken.

Heel veel succes met het vinden van een goede en leuke studie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.