Skip to main content

Stoppen met je studie? Dit moet je weten over de 1-februariregeling!

Veel studenten twijfelen in hun eerste jaar of ze wel de goede keuze hebben gemaakt. Het onderwerp van de opleiding valt tegen, het niveau is te zwaar of je hebt nauwelijks studiepunten gehaald. Als je wilt stoppen met je opleiding in het eerste jaar, dan kun je dit het beste doen voor 1 februari. Je valt dan onder de 1-februariregeling en dit is financieel gunstiger. Waarom? Dat vertellen wij je in deze blog!

Stoppen met je opleiding of niet?

Het eerste jaar van de opleiding is vaak het moeilijkst. Je komt waarschijnlijk net van de middelbare school en moet aan een heleboel dingen wennen. Een nieuwe manier van leren, nieuwe mensen en misschien ook een nieuwe stad. Je krijgt vooral inleidende vakken, waardoor je nog niet echt diep op de stof ingaat. En die leuke vakken en stages die je beloofd zijn tijdens de open dag, komen pas veel later in de studie. Niet gek dus dat het merendeel van de studenten tijdens het eerste jaar twijfelt over hun studiekeuze.

Toch is het niet altijd de beste keuze om te stoppen als het tegenzit. Als je twijfelt over je studiekeuze, dan kun je het beste met een decaan of studieloopbaanbegeleider praten. Samen kunnen jullie dan kijken welke mogelijkheden er zijn. Valt het onderwerp van de studie tegen, maar kom je wel mee met het niveau? Dan kun je kijken of er een andere studie op dezelfde hogeschool of universiteit is die je wel aanspreekt. Vind je het onderwerp wel interessant, maar is het niveau te hoog of te laag? Dan kun je misschien meelopen met een opleiding op een ander niveau. Het kan ook zo zijn dat de studie je nu tegenvalt, maar dat het verdere programma wel aansluit op jouw interesses. Probeer daarom ook om met ouderejaars te praten. Zij kunnen je een duidelijker beeld geven van wat je te wachten staat de komende jaren.

Waarom stoppen voor 1 februari?

Ben je ervan overtuigd dat de studie – ook in latere jaren – echt niks voor jou is? Of heb je niet genoeg punten voor een positief bindend studieadvies dit studiejaar? Dan is het beter om te stoppen met de opleiding. Maar waarom moet je dan voor 1 februari stoppen?

Als je tijdens je eerste studiejaar voor 1 februari stopt en je studiefinanciering stopzet, hoef je de aanvullende beurs en het studentenreisproduct niet terug te betalen. Dit noemt DUO de 1-februariregeling. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je bent dit studiejaar voor het eerst een hbo- of wo-opleiding begonnen
  • Je hebt je studiefinanciering stopgezet voor 1 februari
  • Je krijgt in hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering

Ook krijg je bij de meeste onderwijsinstellingen een deel van het collegegeld terug als je dat voor het hele studiejaar hebt betaald. Let wel op dat je ook het studentenreisproduct stopzet, anders krijg je hier een boete voor. Als je geld hebt geleend, moet je dit natuurlijk wel terugbetalen. Ook gelden de maanden waarin je studiefinanciering of studentenreisproduct hebt ontvangen wel mee als verbruikte maanden. Deze gaan dus af van het totaal aantal maanden dat je recht hebt op studiefinanciering en het studentenreisproduct.

Wij hopen dat alles nu helemaal duidelijk is over de 1-februariregeling! Meer informatie over deze regeling vind je op de website van DUO.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.