Skip to main content

Studentenverenigingen in Groningen

Wanneer je in een voor het eerst in een grote stad gaat studeren, is er een kans dat je graag bij een studentenvereniging wil. Hier lees je over wat een studentenvereniging inhoudt en welke studentenverenigingen Groningen heeft.

Wat zijn studentenverenigingen?

Er zijn een aantal verschillen tussen studie- sport- en studentenverenigingen. Kort samengevat zijn studentenverenigingen verenigingen waar mensen uit allerlei studierichtingen bij elkaar komen om er samen een leuke tijd van te maken. Vaak hebben ze meerdere borrelavonden, activiteiten, (thema)feesten, reizen, en worden er naast de georganiseerde dingen ook van alles gedaan door de leden zelf. De verbanden binnen elke vereniging kunnen net iets verschillen of hebben een andere naam, maar vaak moet je denken aan lichtingen, jaarclubs, disputen, commissies, genootschappen, en huizen. Studentenvereniging zijn een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten in Stad, nieuwe dingen te doen en te leren, en een netwerk op te bouwen.

Gezelligheidsverenigingen

Gezelligheidsverenigingen zijn de verenigingen waar je komt om te ontspannen en er samen een geweldige studententijd van te maken.

  • Unitas S.G. – Unitas is een traditionele vereniging van ongeveer 200 leden waar gelijkwaardigheid en hechte banden centraal staan en je iedereen kent. Het belangrijkste verband is de jaarclub waar je met ongeveer 6 tot 10 mannen of vrouwen in zit. Verder zijn er nog disputen, commissies, genootschappen en een aantal huizen. Aankomend jaar wordt alles extra groot aangepakt om het vijfde lustrum te vieren.
  • A.S.G. Cleopatra – Bij de ongeveer 250 leden van algemene studentenvereniging Cleopatra draait het om diversiteit en gelijkwaardigheid. Ze hebben een introductieperiode waarbij je geïntegreerd wordt tussen allerlei verschillende mensen. Van jasje-dasje tot hippie, van eigenwijze vrijbuiter tot nerd, je komt ze allemaal tegen in hun eigen pand.
  • A.S.V. Dizkartes – Dizkartes is een moderne studentenvereniging met ongeveer 800 leden met de kernwaarden gelijkwaardigheid, diversiteit en dynamiek. Ze hebben een introductieperiode waarna je een jaarclub van ongeveer 9 tot 14 mensen vormt.
  • F.F.J. Bernlef – Bernlef is een Friese studentenvereniging van ongeveer 150 leden. Ze zet zich bijvoorbeeld in voor de Friese taal en cultuur met ludieke acties zoals het maken van een Friese Kameleonfilm. Bernlef is een open vereniging waar iedereen mee kan doen aan het welberuchte spiekerslaan (een spijker in een blok hout slaan) of barklunen (zo snel mogelijk op de bar naar het midden kruipen en een biertje drinken tegen iemand anders).
  • R.K.S.V. Albertus Magnus – Met meer dan 2500 leden is algemene studentenvereniging Albertus Magnus de grootste in Groningen, en er komen er jaarlijks ongeveer 500 bij. Aan het begin vorm je een jaarclub van ongeveer 12 tot 17 Albertianen (mannen) of Albertianesses (vrouwen). Omdat Albertus zo groot is, moeten geïnteresseerden wel door een loting komen voordat ze kunnen beginnen aan de introductie.
  • Vindicat atque polit – Vindicat is de oudste studentenvereniging van Nederland. Het is een traditionele vereniging met meer dan 2000 leden. Naast de vele interne verbanden hebben ze hebben verschillende sport- en cultuursubverenigingen zoals roeivereniging G.S.R. Aegir. Als er meer dan 500 inschrijvingen zijn, vind er een loting plaats waarna de intensieve 12-daagse introductietijd begint.

Andere studentenverenigingen

Afgezien van de traditionele studentenverenigingen heb je ook een aantal verenigingen waar gezelligheid en feesten wordt gecombineerd met een ander aspect. Zo zijn er een aantal religieuze studentenverenigingen in Groningen. Hieronder vallen LGBTde christelijke verenigingen Gereformeerde Studentenvereniging Groningen (GSV), Ichtus Groningen, Navigators Studentenvereniging Groningen (NSG) en Yir’at’Adonay. Veel van deze verenigingen hebben een bijvoorbeeld een wekelijkse Bijbelkring. Daarnaast heb je ook nog studentensportverenigingen en Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen.

KEI-week en Kiezel

Helaas gaat de KEI-week van augustus 2020 niet door vanwege Corona. Ik zou daarom aanraden om de websites en social media kanalen van de verenigingen in de gaten te houden. Naast de KEI-week is er in februari ook de Kiezel. Tijdens de Kiezeldagen organiseren de kleinere verenigingen van Groningen allerlei activiteiten, borrels, feesten en een gezamenlijke kroegentocht voor mensen die geïnteresseerd zijn om zich bij een vereniging te voegen.

Twijfel je nog of een studentenvereniging iets voor jou is? Lees hier alle voor- en nadelen van lid worden bij een vereniging!

Meer info over bovenstaande studentenverenigingen vind je hier!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.