Skip to main content

Studeren in Groningen studentenstad

Groningen is één van de grootste en gezelligste studentensteden in Nederland. In deze stad studeren bijna 60.000 studenten en wonen ongeveer 40.000 studenten. Groningen biedt studenten naast een goede studie, een hele gezellige studententijd. In dit artikel lees je wat deze stad te bieden heeft voor (aankomende) studenten.

Huisvesting in Groningen

In Groningen komen studenten over het algemeen moeilijk aan een kamer. Dit komt doordat de studentenstad ontzettend populair is en de maandelijkse huurprijzen onder het landelijk gemiddelde liggen. Voor een gemiddelde kamer van 18 vierkante meter, betalen studenten ongeveer €375,- per maand. De stad heeft veel verschillende woningaanbieders met kamers voor studenten. Ook zijn er verschillende Facebookgroepen waar kamers in Groningen worden aangeboden. Op de pagina zoektips voor een kamer in Groningen lees je hier meer over.

Hogescholen en universiteiten in Groningen

Groningen telt 4 hogescholen en 1 universiteit. Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool zijn in 2018 samengesmolten tot de NHL Stenden Hogeschool. Deze hogeschool biedt meerdere opleidingen in diverse richtingen. De Hanzehogeschool is de oudste multisectoriële hogeschool van Nederland en heeft een ruim onderwijsaanbod. Het EuroCollege is een kleinschalige school en biedt opleidingen aan in de richting van events, hotel, toerisme, business, finance, Asian studies en entrepreneurship. Deze school mag zichzelf de best presenterende school van Nederland noemen en is perfect voor studenten die op zoek zijn naar persoonlijk contact met docenten en andere studenten.

Studentenverenigingen in Groningen

Omdat Groningen een grote studentenstad is, zijn er ook genoeg studentenverenigingen waar studenten zich bij kunnen aansluiten. De stad heeft meer dan 100 verenigingen die zich onder andere richten op gezelligheid, sport en religie. De gezelligheidsverenigingen in Groningen staan in het teken van het maken van plezier en het beleven van een fijne studententijd. Leden van de gezelligheidsverenigingen organiseren leuke evenementen voor studenten die zich richten op persoonlijke ontwikkeling en connecties opdoen. Groningen kent veel sportverenigingen, waar sportieve studenten zich bij kunnen aansluiten. Sporten zoals roeien, tennis en paardrijden zijn populair onder de studenten in Groningen. Er zijn ook veel overige verenigingen te vinden in de stad, deze zijn bijvoorbeeld gericht op theater of muziek. De studieverenigingen in Groningen combineren een bepaalde studierichting met gezelligheid. Leden van deze verenigingen organiseren evenementen die gericht zijn op het studiegebied, zoals studiereizen en lezingen van interessante gastsprekers. Studenten kunnen deze verenigingen leren kennen tijdens de KEI-week.

Vrije tijd in Groningen

Omdat Groningen één van de grootste studentensteden van Nederland is, is er ook genoeg te doen in de stad. Studenten kunnen na al die uren studie terecht bij meer dan 190 cafés, 5 musea, 5 bioscopen en 1 theater. Op de Grote Markt valt er van alles te beleven voor studenten: er worden studentikoze evenementen georganiseerd en er zijn genoeg horecagelegenheden die geschikt zijn voor een goedkoop drankje en een gezellig dansje.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.