Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Tips: ondernemen na je studie

Het is zover: je bent (bijna) afgestudeerd en nu wil je beginnen met ondernemen! Je hebt een flink portie moed nodig om direct na je studie te beginnen met ondernemen, maar het vraagt ook om een grote investering. En dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook over tijd, geduld en kennis. Maar geen stress! Met de juiste instelling kom je er wel. En onderstaande tips helpen je ook een handje!

Maak een business plan

Je hebt een goed idee: nu ga je dat omzetten naar een concreet plan. Een business plan is eigenlijk een stappenplan om bedrijfsdoelstellingen te halen. In een business plan staat bijvoorbeeld wat het doel is van jouw onderneming, hoe je klanten gaat vinden, de uitkomsten van een marktonderzoek, een beschrijving van jouw product of dienst en een overzicht van financiële gegevens. Heb je financiering nodig? Dan is een goed business plan ook onmisbaar om te overleggen aan de bank of andere investeerders.

Schrijf je in als ondernemer

Als je plan en financiering op orde zijn, is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Voordat je je gaat inschrijven is het goed om over de volgende zaken al nagedacht te hebben: een bedrijfsnaam, de rechtsvorm en welke verzekeringen je nodig hebt. Vervolgens kun je jouw onderneming inschrijven bij de KvK en écht beginnen met ondernemen!

Zet je bedrijf op de kaart

Om klanten te benaderen en werven, is het belangrijk dat jij jouw bedrijf op de kaart zet. Vertel iedereen die het maar horen wil over jouw onderneming. Zorg dat je actief bent op relevante social media voor jouw doelgroep en bedenk ludieke marketingacties om in het oog te springen. Er zijn ook relatief goedkope manieren om jouw bedrijf aan te prijzen. Je kunt bijvoorbeeld posters printen die je ophangt op gratis plekken in de stad. Denk aan het prikbord van winkels en horecagelegenheden en de vrije plakzuilen in de stad. Laat je poster opvallen en zet er een goede call to action op, zodat mensen meer over jouw bedrijf willen weten.

Zorg goed voor je klanten

Heb je jouw eerste klanten binnen? Dan is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Hiermee bedoelen we dat jouw klant van begin tot eind een positieve ervaring heeft met jouw bedrijf en dienst of product. Dit zorgt er namelijk voor dat ze terug willen komen en jouw bedrijf aanraden aan anderen. Geef dus antwoord op vragen die je klanten hebben, zorg dat het product of de dienst zo snel mogelijk en zo goed mogelijk bij ze terechtkomt en los eventuele klachten juist en vlot op. Om een volgende aankoop te stimuleren kun je ook een extraatje weggeven voor de volgende aankoop. Denk aan een kortingscode of gratis product.

Op zoek naar meer tips? Check dan ook onze pagina over ondernemen tijdens je studie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.