Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Zo bereid je je voor op wonen en studeren in een nieuwe stad

Als je volgend schooljaar begint aan een studie in een nieuwe stad, is dit logischerwijs erg spannend. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen en dan ook nog eens op een plek waar je niemand kent. Dit kan ervoor zorgen dat je er misschien een beetje tegenop ziet, maar door je goed voor te bereiden, kun je er zeker van zijn dat het een leuke ervaring wordt. Bovendien zul je snel nieuwe mensen leren kennen door je studie. In deze tekst vind je enkele voorbeelden van dingen die je moet regelen voordat je studie begint. 

Schrijf je in voor de introductie van je opleiding

Het is voor iedere nieuwe student aan te raden om zich aan te melden voor de introductie van zijn of haar opleiding. Dit is de ideale kans om voordat de studie echt is begonnen kennis te maken met je medestudenten. Het is zonde om deze kans aan je voorbij te laten gaan, zeker als je in een nieuwe stad gaat wonen en hier nog niemand kent. Naast het feit dat je kennis maakt met andere studenten van jouw studie, leer je ook de stad kennen van ouderejaars studenten. Dat geeft je nuttige kennis over het uitgaansleven in jouw nieuwe woonplaats. Dit is informatie die tijdens je studie zeker nog van pas zal komen. 

Sluit de nodige verzekeringen af

Wanneer je op jezelf gaat wonen in een nieuwe stad, komt er in een korte tijd veel op je af. Daarom is het slim om zaken als verzekeringen te regelen voordat dit moment is aangebroken. Er zijn verschillende verzekeringen die handig kunnen zijn voor jou als student. Het is bijvoorbeeld slim om je te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van inboedelverzekeringen voor studenten. Zo zorg je ervoor dat alles wat in jouw studentenkamer staat goed verzekerd is. Dit is wel zo prettig, mocht er een keer iets gebeuren. Ook is het verstandig om op zoek te gaan naar de beste zorgverzekeringen voor studenten. Het is namelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben wanneer je ouder bent dan 18. 

Breng alvast een bezoek aan de stad

Meestal kiezen studenten een opleiding en kijken zij vervolgens naar in welke steden zij deze kunnen volgen. Dit kan ervoor zorgen dat zij helemaal nog niet bekend zijn in de stad waar ze gaan wonen. In dat geval is het slim om voordat je studie van start al een aantal keren een bezoek te brengen aan deze stad. Het is bijvoorbeeld leuk om samen met je vrienden of vriendinnen een dagje naar je nieuwe woonplaats te gaan, zodat je de stad al een beetje kunt verkennen. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.