Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header

Zorgverzekeringen 2024 | Wat moet je weten?

Grote kans dat je al veel reclames voorbij hebt zien of horen komen de laatste tijd. Dat komt omdat dit een heel belangrijk moment in het jaar is voor de zorgverzekeringen. Ieder kalenderjaar worden er weer nieuwe regels opgesteld door de overheid en bepalen de zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor het volgende jaar. Daarom is het verstandig om aan het einde van ieder kalenderjaar te checken of jij nog wel bij de voordeligste verzekeraar zit. In deze blog vind je alles wat je moet weten!

Wanneer moet je een zorgverzekering afsluiten?

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar en ouder verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Als je jonger bent dan 18 jaar, ben je nog automatisch meeverzekerd met je ouders. Ben je net 18 jaar geworden of ben je binnenkort jarig? Dan moet jij binnen een maand een zorgverzekering hebben afgesloten. Aan het eind van ieder kalenderjaar krijg je de ruimte om van zorgverzekeraar over te stappen. Op Prinsjesdag worden de grote veranderingen vanuit de regering altijd bekendgemaakt, waarna de verzekeraars uiterlijk 12 november in 2023 hun nieuwe premies bekend moesten maken. Als je besluit om over te stappen, moet je uiterlijk 31 december 2023 jouw oude zorgverzekering op hebben gezegd. Hierna moet je uiterlijk 31 januari 2024 een nieuwe verzekering hebben afgesloten.

Wat zijn de grootste veranderingen wat betreft de zorgverzekeringen in 2024?

Op Prinsjesdag 2023 heeft de regering een aantal belangrijke veranderingen aangekondigd wat betreft de zorgverzekeringen in 2024. De belangrijkste boodschap was eigenlijk dat de verzekeringen gemiddeld een stuk duurder gaan worden. Er werd voorspeld dat de gemiddelde zorgverzekeringspremie met €12,- per maand gaat stijgen in 2024. Hoeveel de premie precies gaat stijgen, verschilt per zorgverzekeraar. Bekijk de prijzen van zorgverzekeringen voor studenten en ontdek welke het goedkoopst is voor jou!

Hoe kun je het best de verschillende aanbieders vergelijken?

Dat er dingen gaan veranderen in 2024 en dat jij wellicht beter kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar is duidelijk. Het onderzoeken is in ieder geval al de moeite waard. Maar waar let je allemaal op als je de verschillende verzekeraars gaat vergelijken? Neem dit onderstaande lijstje dan eens door!

 • Aanvullende verzekeringen. Welke aanvullende verzekeringen worden aangeboden, welke heb jij nodig en hoe duur is deze?
 • De vrije zorgkeuze of niet. Bij een vrije zorgkeuze mag jij zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat. Als de verzekeraar een selectie voor je maakt met zorgaanbieders die staan ingeschreven bij de zorgverzekeraar, heb je deze keuze niet. Dit kan wel goedkoper zijn, maar dan is het handig om te checken welke aanbieders er allemaal bij jou in de buurt zitten. 
 • Het serviceniveau. Op welk niveau biedt de zorgverzekeraar service aan? Kan je naar een fysieke locatie toe voor vragen? Heb je hier behoefte aan?

Hoe ben je het goedkoopst uit?

Een zeer belangrijke afweging is natuurlijk de prijs van jouw zorgverzekering. Er zijn een aantal keuzes die je kunt maken waardoor je uiteindelijk het goedkoopst uit bent. Let er wel op dat als jij verwacht extra zorg te gaan gebruiken komend jaar, je het beste andere keuzes kunt maken. Zoals een lager eigen risico of een specifieke aanvullende verzekering. Wil je de goedkoopste premie? Kies dan het volgende:

 • Kies het maximale eigen risico van €885,-
 • Ga voor een naturapolis (geen vrije zorgkeuze)
 • Kies een budgetpolis (alleen online)
 • Neem geen aanvullende verzekeringen maar kies voor het basispakket

Heb je recht op een zorgtoeslag?

De kosten voor een zorgverzekering kunnen iets minder erg worden doordat je misschien wel een zorgtoeslag kunt ontvangen. Je moet aan een aantal eisen voldoen, voor je een zorgtoeslag kunt aanvragen. Check hieronder de vereisten:

 • Je hebt dit jaar niet meer dan €38.520,- verdiend*
 • Je vermogen op 1 januari 2023 was niet meer dan € 127.582,-*
 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je betaalt premie voor een Nederlandse zorgverzekering

*Let op: Als je een toeslagpartner hebt, gelden er andere regels. 

Veel succes met het uitkiezen van de juiste zorgverzekeraar!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.