U bent hier

Zorgtoeslag: wat is het en hoe vraag je het aan?

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een financiële ondersteuning bedoeld voor mensen met een laag inkomen, en die moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie. Een grote groep van deze mensen zijn studenten. Veel studenten hebben veel uitgaven, waardoor het betalen van hun zorgpremie steeds moeilijker wordt.

Je krijgt de zorgtoeslag van de belastingdienst, maar wel alleen als je daar recht op hebt. De zorgtoeslag is er zodat het een beetje betaalbaar blijft. Hoe hoger de premie, hoe hoger de zorgtoeslag, zodat de verplichte basisverzekering ook voor mensen met een lager inkomen toegankelijk en betaalbaar blijft. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via belastingdienst.nl/toeslagen. Wanneer je zorgtoeslag ontvangt, dan krijg je dit een keer per maand (rond de 20ste) op je bankrekening bijgeschreven van de Belastingdienst.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Om zorgtoeslag te krijgen, moeten jij en jouw eventuele toeslagpartner in 2018 aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog (€ 27.012 alleen, € 33.765 gezamenlijk)
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog (€ 106.941 alleen, € 131.378 gezamenlijk)

Zorgtoeslag aanvragen

Wil jij zorgtoeslag aanvragen? Ga dan naar de website van de Belastingdienst. Log in met je DigiD en vul alle velden in.

Vind je het lastig om zorgtoeslag aan te vragen? Zorgtoeslag.nl helpt je met het aanvragen, wijzigen of stopzetten van jouw zorgtoeslag.

Tip: vraag ook huurtoeslag aan!

Lees ook

soa test
soa-test
Abonneren op