← Terug naar overzicht

Van MBO naar PABO is nog niet zo makkelijk...

PABO

Het basisonderwijs is al weken in het nieuws. De werkdruk is te hoog, het salaris is te laag en er is een leraren tekort. Gelukkig zijn er genoeg mbo studenten die aan de pabo willen beginnen, maar de Nederlandse regering weet precies hoe ze hier juist géén gebruik van gaan maken.

Pre-pabo

Het is algemeen bekend dat de pabo strenge toelatingseisen heeft. Een verkeerde taal of rekentoets kan al funest zijn. Veel mbo'ers vallen hierover en daarom is er een pre-PABO in het leven geroepen. Een soort "doorstroomklas" waarin studenten in 5 maanden tijd goed worden voorbereid op het toelatingsexamen. Het lijkt een goede oplossing, maar er zit uiteraard een addertje onder het gras. 

De harde eis om aan deze doorstroomklas deel te nemen is dat de deelnemers hun opleiding moeten hebben afgerond, maar nog wel ingeschreven staan op het mbo. Om deel te nemen moet de student dus simpelweg uitstel van diploma-uitreiking aanvragen. Veel studenten wisten dit niet en hierdoor lopen zij studiefinanciering en de financiering voor de school mis, waardoor deelname aan de pre-pabo onmogelijk is. 

Onbegrijpelijk

Als je kijkt naar de huidige situatie in Nederland, waar bijvoorbeeld in Den Haag één of meerdere leraren te weinig zijn per basisschool is deze regelgeving onbegrijpelijk. Het ziet er ook niet naar uit dat het snel verbeterd zal worden aangezien veel huidige leraren de komende jaren met pensioen gaan. Er kan voor de teleurgestelde mbo'ers niets gedaan worden. Als je namelijk niet ingeschreven staat als student mag er volgens de wet geen publiek geld gebruikt worden om jou op te leiden. 

Wil je meer weten over het overstappen van mbo naar hbo? Check dan dit artikel: Hoe is het om van mbo naar hbo te gaan? (Interview)

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

lenovo laptop
acer chromebook
Abonneren op