← Terug naar overzicht

Wat als de hogeschool een Italiaans restaurant was?

Ik ben nu een paar maanden aan het werk na een hbo-opleiding bij één van de hogescholen in Nederland. Na mijn ervaringen met mede ex-studenten van verschillende opleidingen te hebben gedeeld besef ik pas hoe bizar hogescholen eigenlijk te werk gaan. Ik zal proberen een beeld te schetsen aan de hand van de vergelijking met een Italiaans restaurant die we voor het gemak even Pizzeria Università noemen.

Studieboeken vs menukaart

Als je na een dag hard werken eindelijk hebt bepaald waar je wilt gaan eten, blijkt dat je bij binnenkomst de menukaart moet kopen. Gelukkig vind je via internet een tweedehands menukaart die je voor een prikkie kan aanschaffen. Helaas is dit een verouderde versie, dus moet je de nieuwste druk kopen waar ze alleen de Calzone en de Margerita van plek hebben gewisseld. Uiteindelijk blijkt dat je de menukaart helemaal niet nodig hebt, want de desbetreffende ober vertelt alles wat je moet weten aan de hand van een PowerPointpresentatie. Ook moet je alvast afrekenen voor de hele avond en als je eerder klaar bent met eten kan je alleen online je geld terugvragen.

De lessen (college vs gerechten)

Na de net niet-duidelijke uitleg van de ober, heb je maar besloten om alleen een hoofdgerecht te nemen. Echter: het is in Pizzeria Univesità verplicht om een voorgerecht op te eten voordat je aan het hoofdgerecht mag beginnen. Ondanks dat jij betaalt, bepaalt de ober wat je gaat eten. Op het moment dat jij aan de ober wilt vragen wat je dan precies te eten krijgt, zegt die dat je maar een mailtje moet sturen naar zijn werkmailadres (dat checkt hij maar een keer in de drie maanden). Uiteindelijk begin je maar aan je voorgerecht, zonder dat je door hebt wat het precies is. Als je deze eindelijk op hebt, komt de ober even doodleuk vertellen dat de regelgeving in Pizzeria Università ondertussen is aangepast en je ook nog even verplicht soep moet eten alvorens je aan het hoofdgerecht kunt beginnen.

Stage vs andere pizzeria

Na keihard zwoegen en zweten is het ein-de-lijk gelukt om genoeg soep te eten om aan het hoofdgerecht te mogen beginnen. Pizzeria Università heeft alleen wel een heel leuk nieuw concept bedacht: je moet namelijk op zoek naar een ander Italiaans restaurant waar je zelf je pizza kunt (leren) bakken. Let op! Dit restaurant moet wel tenminste 5 FTE in dienst hebben en of je een logboek wilt bijhouden om jezelf uiteindelijk te kunnen beoordelen aan de hand van de STARR-methode. Vergeet alleen niet dat je, ondanks dat je niet meer in Pizzeria Università zit, je wel collegegeld moet blijven betalen.

Klachten vs afvalbak

Je bent het hier eigenlijk niet helemaal mee eens en wilt een klacht indienen bij de ober. Uiteraard kan dit niet en moet je een klacht in de klachtenbus gooien, welke netjes elke avond wordt geleegd bij de container om de hoek.

Basisschool is het beste

Je kunt wel zeggen dat van alle kennisinstellingen waar ik heb op gezeten mijn basisschool de best georganiseerde was. Dat concept was simpel: het rooster was elke week hetzelfde, je hoefde alleen je vinger op te steken als je je docent wilde bereiken en als er wat speciaals aan de hand was, hoefde je alleen die ene brief aan je ouders te bezorgen... Simpel dus! Misschien wordt het tijd om dit beleid ook in te voeren in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Want als je deze situatie door zou trekken naar een commercieel bedrijf, dan kijkt iedereen je raar aan, maar in het onderwijs is dit dus heel erg normaal.

Wil je meer weten over de kosten? Kijk dan op de website van DUO voor meer informatie. 

Meer studentennieuws

bomen planten
Nieuwe mensen ontmoeten in Groningen, vrienden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden