← Terug naar overzicht

Dit moet je regelen als je begint aan een nieuwe studie

Ga jij in september beginnen met een nieuwe studie? Dan zijn er veel dingen die je nog moet regelen! Wat precies? Dat hebben wij voor jou uitgezocht!

Kun jij wel wat hulp gebruiken als het gaat om de voorbereiding van jouw nieuwe studie? Dan helpen wij jou graag! Er zijn een paar dingen die je moét doen voordat je gaat studeren.

Inschrijven voor 1 mei

Als je in september wil beginnen met een nieuwe studie, dan moet je je voor 1 mei aanmelden voor je studie. Twijfel je nog? Dan kun je je voor meerdere studies inschrijven. Vergeet in dit geval niet om jezelf af te melden voor het nieuwe schooljaar voor de studies die je niet gaat doen. Anders kan het zijn dat ze verwachten dat je toch komt studeren.

Studenten OV-chipkaart regelen

Ga jij buiten jouw eigen stad studeren of ga jij op kamers? Dan kun jij gebruik maken van een studenten OV. Een studenten OV geeft jou de mogelijkheid om ‘gratis’ te reizen. Je kunt kiezen voor een weekabonnement of een weekendabonnement. Bij een weekabonnement reis je gratis doordeweeks en met een weekendabonnement reis je gratis in het weekend. Als jij binnen 10 jaar je studie haalt, dan is het reisproduct een gift. Dit houdt in dat je het niet terug hoeft te betalen en je gewoon gratis mag reizen. Als jij binnen 10 jaar jouw studie niet haalt, dan moet je de treinreizen terugbetalen. Dus zorg dat je je studie haalt! Via DUO kun jij je studenten OV aanvragen. Dit moet je alvast in de zomervakantie doen, want het duurt even voordat je hem kunt gebruiken.

Lening of studiefinanciering

Stufie komt bijna niet meer voor, maar in speciale gevallen kun je dit toch nog krijgen. Bijvoorbeeld als jouw ouders weinig geld verdienen. Kijk dus even of jij hier misschien wel voor in aanmerking komt! Daarnaast is er nog een lening. Voordat je gaat studeren moet jij je afvragen of je wil gaan lenen en hoeveel. Krijg jij jouw studiegeld van pappie en mammie? Of moet je zelf dokken? Maak een berekening voor jezelf en vraag aan de hand daarvan een lening aan.

Boeken kopen of niet?

Waarschijnlijk krijg je aan het begin van het jaar een boekenlijst met alle boeken die school zegt dat je nodig hebt. Probeer zelf in te schatten of jij denkt dat je al deze boeken gaat gebruiken. Vraag ook even rond of je ze misschien tweedehands van en hogerejaars over kan nemen of op internet kan vinden. Dit kan je veel geld schelen!

Succes met studeren!

Veel plezier en succes met studeren. Heb jij er al over nagedacht of je bij een studentenvereniging wil? Dit kan je studentleven erg leuk maken! Lees als je twijfelt vooral even ons blog: De voordelen van een ontgroening bij een studentenvereniging

Meer studentennieuws

bomen planten
Nieuwe mensen ontmoeten in Groningen, vrienden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden