← Terug naar overzicht

Hoe is het om lid te zijn van IFMSA Groningen?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Hidde Strikwerda van IMFSMA!

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Ik ben Hidde Strikwerda en ik ben de Vicevoorzitter Extern van IFMSA-Groningen

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren. Hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Wij hebben onze grootste sollicitatieperiode aan het begin van het studiejaar in oktober. We zijn aanwezig met een kraampje op de Keimarkt om wat over IFMSA-Groningen te vertellen. Daarnaast maken we ook veel promotie binnen de medische faculteit. Als de sollicitatieperiode is begonnen kun je je inschrijven door een mailtje te sturen naar sollicitaties.groningen@ifmsa.nl met hierin de top 3 werkgroepen waar jij voor zou willen solliciteren.

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Nee, wij hebben geen ontgroening. Je wordt lid van een werkgroep binnen onze vereniging. Nadat je aangenomen bent, ben je meteen volwaardig lid.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Wij zijn een stichting en werken met vrijwilligers, je betaalt dus niet voor een lidmaatschap. Verder zitten er eigenlijk ook niet veel andere kosten aan verbonden. We hebben een keer per maand een borrel met de hele vereniging. Wij regelen daar gratis snacks, maar je moet wel voor je eigen drinken betalen.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Wij bestaan qua structuur uit verschillende werkgroepen die samen de stichting? IFMSA-Groningen vormen. Verder zijn wij in Nederland ook in 6 andere steden vertegenwoordigd. Samen vormen al onze verenigingen IFMSA-NL. IFMSA-NL is vervolgens dan weer één van de 127 landelijke afdelingen die samen heel IFMSA vormen.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Wij hebben geen verenigingshuizen o.i.d.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Naast de verplichtingen die je aan je werkgroep hebt, is er één keer per maand een Lokale Vergadering. In principe wordt van iedereen verwacht dat hij/zij hier aanwezig is. Deze lokale vergadering wordt altijd afgesloten met de maandelijkse borrel. Naast de lokale vergadering is er ook 4 keer per jaar een nationale vergadering. Deze duren een heel weekend. Voor leden is alleen het vrijdagavond programma verplicht. Uiteraard zijn lokale leden wel meer dan welkom om ook op zaterdag en zondag aanwezig te zijn.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Over het algemeen is lid zijn van onze vereniging niet erg tijdsintensief. Dit verschilt uiteraard per werkgroep, maar je verplichtingen binnen je werkgroep zijn meestal goed zelf in te delen naar gelang hoeveel tijd je hebt. Dit kan ook per periode verschillen. Het is voor zover ik weet nog nooit voorgekomen dat studenten in de problemen zijn gekomen met hun studie door hun lidmaatschap bij onze vereniging.

Verenigingskleding: heb je dat en hoe kom je daaraan?

We hebben verenigingsvesten. Na de sollicitatieperiode wordt er onder de leden geïnventariseerd wie er allemaal een IFMSA-Groningen vest zou willen en die worden vervolgens gekocht voor de geïnteresseerden. Daarnaast hebben sommige werkgroepen ook werkgroep kleding.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin en wat doen zij?

Ons bestuur bestaat uit 5 mensen. De Voorzitter, Penningmeester, Secretaris, Vicevoorzitter Intern en de Vicevoorzitter Extern. Wij houden met zijn vijven de vereniging draaiende. Daarnaast hebben wij ook veel contact met onze zusterverenigingen in de andere delen van het land en het overkoepelende IFMSA-NL Bestuur.

Hoe kom je in het bestuur?

Ieder jaar wisselt het bestuur rond het einde van mei. We zoeken altijd eerst intern naar nieuwe bestuursleden. Als we niet genoeg bestuursleden intern vinden dan gaan we extern zoeken naar geschikte bestuursleden. Als je geïnteresseerd bent stel je je kandidaat middels een brief naar alle leden. Vervolgens presenteer je je kandidaatstelling tijdens de lokale vergadering, en dan word je wel/niet verkozen.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Haha, ik weet niet of ik haar als de ‘grote baas’ zou beschrijven, maar ze draagt er wel altijd zorg voor dat iedereen zijn taken uitvoert en dat er geen taken vergeten worden. In dat opzicht houdt zij wel het overzicht.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Poeh goeie vraag, iets met conformisme en erbij willen horen denk ik. Nee, in alle eerlijkheid vind ik het eigenlijk best wel meevallen.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Ik denk dat het erg afhankelijk is van de vereniging waar je lid van wordt. Ik denk dat je over het algemeen door een lidmaatschap bij een vereniging een hoop dingen kunt leren, die je niet per se in je studieboek kan terugvinden. Het allerbelangrijkste voordeel is echter denk ik dat je veel nieuwe mensen leert kennen. Wie wil dat nou niet!

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
woonkamer
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden