← Terug naar overzicht

Hoe is het om lid te zijn van AEGEE-Groningen?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Sabine Zwaans van AEGEE-Groningen!

TIP: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij zetten voor je op een rij waarom je wel of niet lid moet worden van een studentenvereniging!

1. Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Mijn naam is Sabine Zwaans en ik ben de President van AEGEE-Groningen.

2. Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Bij AEGEE-Groningen kun je je het hele jaar inschrijven. De meeste nieuwe leden worden lid tijdens de KEI-week omdat dit gelijk leuke nieuwe contacten en reizen biedt, maar voor degenen die eerst willen wennen aan het studeren en eventueel de nieuwe stad is er ook nog een tweede introductieperiode. Ook in het tweede semester vinden er nog genoeg leuke activiteiten plaats en zijn er nog veel kansen om te reizen!

3. Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Als je in september lid wordt kun je gelijk mee doen met de introductieperiode. Elke week is er naast de wekelijkse borrel in Café de Brouwerij ook nog ten minste een andere activiteit waarbij nieuwe leden elkaar en oudere leden makkelijk kunnen leren kennen. Het hoogtepunt van de introductieperiode is een introkamp op Schiermonnikoog. AEGEE-Groningen kent geen ontgroening en is een vrijblijvende vereniging.

Meer weten over ontgroeningen bij studentenverenigingen? Wij schreven een blog over wat je kunt verwachten van een ontgroening!

4. Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Lidmaatschap kost €40 per jaar (lopend vanaf wanneer je lid bent). Verdere kosten hangen af van aan welke activiteiten je mee doet, we houden de kosten zo laag mogelijk zodat activiteiten toegankelijk zijn voor alle leden. AEGEE-Groningen organiseert ieder jaar ten minste zes reizen, waarvan drie liftwedstrijden en drie excursies. Ook deze houden we zo goedkoop mogelijk, zo hebben we dit jaar nog geen reizen gehad die meer dan €50 hebben gekost.

5. Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko...? Wat hebben jullie en wat is het precies?

AEGEE-Groningen is een open vereniging, de meeste van onze leden zijn actief in commissies. Als structuur kent AEGEE-Groningen alleen enkele genootschappen. Genootschappen zijn groepjes mensen die een gemeenschappelijke interesse hebben en aan de hand daarvan ofwel gesloten of wel open activiteiten organiseren. Zo hebben we bijvoorbeeld een spelletjesgenootschap dat spelletjesavonden organiseert die open zijn voor alle leden.

6. Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Er zijn geen echte ‘AEGEE-Groningen’ huizen, wel zijn er veel leden die via elkaar kamers vinden, vaak ook in hetzelfde huis. Dit is bijvoorbeeld ook hoe ik mijn kamer heb gevonden.

7. Heb je verenigingsverplichtingen?

In principe niet. Er zijn geen verplichte avonden en er is geen verplichte deelname aan activiteiten. De enige verplichtingen die AEGEE-Groningen heeft zijn verplichtingen die komen kijken bij commissie- of bestuurstaken.

8. Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Jazeker, omdat we geen verplichtingen maar wel veel gezelligheid hebben kunnen leden makkelijk kiezen wanneer het hen uitkomt om vaker of soms iets minder vaak te komen als dit beter uitkomt door tentamens. We plannen onze reizen zo dat er altijd wel een paar buiten de tentamenperiodes vallen.

9. Verenigingskleding: heb je dat en hoe kom je daaraan?

We verkopen hele leuke truien, t-shirts, zonnebrillen, tasjes en meer op onze website. Verder zijn er behoorlijk veel leden die commissiekleding hebben.

10. Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daar in en wat doen zij?

Dit jaar zitten in het bestuur Wietske Sterenberg als Secretary en PR-Responsible, Jildert Sijmonsma als Treasurer, Neepan Paramajothy als European Affairs Director, Marlijn Botter als Local Affairs Director en FR-Responsible en tot slot ikzelf, Sabine Zwaans als President.

Als bestuur zijn we bezig met het regelen van alle zaken die nodig zijn om de vereniging draaiende te houden, zoals aanvragen, administratie, promotie, fundraising en contacten onderhouden met ons Europese Netwerk (AEGEE is namelijk in 40 landen te vinden in vele steden!). Verder zijn we natuurlijk enthousiast aanwezig bij alle activiteiten.

11. Hoe kom je in het bestuur?

Bestuursleden zijn doorgaans leden die relevante ervaring hebben om bestuur te doen en voornamelijk ook (commissie)ervaring hebben binnen de vereniging. Het bestuur solliciteert via de Algemene Ledenvergadering en wisselt jaarlijks.

12. Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor veel zaken en als President dan weer als eindverantwoordelijke van het bestuur, maar de besluitvorming is uiteraard gemeenschappelijk. Aangezien we allemaal ook leden zijn die gewoon erg veel inzetten voor de vereniging hebben we veel connectie met leden en staan we niet ver van ze af. Leden spreken me gewoon met mijn voornaam of een bijnaam aan.

13. Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Misschien gaan we wel allemaal naar dezelfde goedkope kapper en die heeft nou eenmaal maar een paar modellen geleerd. Is het de laksheid om juist naar de kapper te gaan? Of willen studenten, net als de rest van de bevolking, er lekker trendy bijlopen? Ik vind het persoonlijk in ieder geval wel meevallen met het gebrek aan kapseldiversiteit waar ik kom.

14. Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Ik denk dat Groningen qua studentenverenigingen een grote luxe biedt voor studenten. Ook als je niet van traditionele of algemene verenigingen houdt, zijn er nog steeds talloze verenigingen waar je jouw passie wel kan delen. Zo is onze passie reizen en studenten uit heel Europa (in haar breedste zin) leren kennen. Ook als het in eerste instantie lijkt alsof het erg massaal kan zijn, is het echt de moeite waard om ook.

Wil je weten hoe het er bij andere verenigingen in Groningen aan toegaat? Lees dan ook het interview met IFMSA Groningen!

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
woonkamer
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden