← Terug naar overzicht

Zorgverzekering: dit moet je weten!

Het is nog maar september, maar voor we het weten staat het nieuwe jaar al voor de deur. Iets waar we ons allemaal mee bezighouden moeten voor het einde van het jaar, is onze zorgverzekering. Ben ik tevreden met mijn zorgverzekeraar? Vind ik het te duur of worden bepaalde kosten niet vergoed? Voor je dit soort vragen kunt beantwoorden, zijn er een aantal dingen die je moet weten over zorgverzekeringen. Hieronder lees je het!

Zorgverzekering is bij wet verplicht

Ben je nooit ziek, slik je geen medicijnen, heb je een perfect gebit en vind je die zorgverzekering eigenlijk maar onzin? Helaas! Een zorgverzekering is bij wet verplicht in Nederland. Iedereen in Nederland heeft een basis zorgverzekering, zelf kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld handig als je vaak naar de fysiotherapeut gaat, dan krijg je deze kosten (deels) vergoed.

“Ik ga nooit naar de fysiotherapeut, maar betaal daar wel voor”

Dat klopt! In Nederland is het basispakket van de zorgverzekering heel uitgebreid, zodat het gunstig is voor mensen van alle leeftijden. Dat voelt misschien alsof het zonde van jouw eigen geld is, maar je betaalt mee aan bijvoorbeeld kraamzorg voor jonge moeders, of aan de kosten van specialistische zorg voor oudere mensen. Deze jonge moeders en ouderen betalen geld voor ditzelfde basispakket en betalen zo weer mee voor jouw zorg, die zij niet nodig hebben.

Een nieuwe zorgverzekeraar volgend jaar?

Het is verstandig om ieder jaar opnieuw te bekijken welke zorgverzekeraar het meest voordelig is voor jou. Het zou zomaar kunnen dat jouw huidige zorgverzekeraar de kosten omhoog gooit. En dat terwijl een andere zorgverzekeraar wat goedkoper wordt én ook nog eens een beter (aanvullend) pakket aanbiedt. Zonde van je geld dus, als je dit niet goed uitzoekt!

Zorgverzekering vergelijking

Maar hoe kom je erachter welke zorgverzekering jij het beste kunt kiezen? Je kan online gemakkelijk je zorgverzekering vergelijken. Je vult je geboortedatum, postcode, huidige zorgverzekeraar in én vergeet vooral niet aan te geven dat je student bent. Vervolgens kun je kiezen voor extra aanvullende dekking. Zo kun je kiezen voor volledige dekking bij de tandarts of vergoeding bij de sportarts. Vervolgens krijg je een lijst met aanbieders te zien die het beste bij jouw wensen passen. Het scheelt een hoop werk en je krijgt een handig overzicht te zien met welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Het is dus verstandig om aan het einde van ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken, zodat je het nieuwe jaar met een goede verzekering start en met een beetje mazzel voor wat minder geld dan het afgelopen jaar!

Meer studentennieuws

bomen planten
Nieuwe mensen ontmoeten in Groningen, vrienden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden