← Terug naar overzicht

Tips bij autopech

Ben jij de gelukkige bezitter van een auto? Of heb je gewoon megaveel geluk en kan je standaard meerijden met je huisgenoot? Als je de beschikking hebt over een auto tijdens je studententijd is dat superhandig. Je hoeft je geen zorgen te maken over treinen die niet rijden en kan met je jaargenoten spontaan een avond in Antwerpen stappen. Helaas kan het wel gebeuren dat je onderweg pech krijgt. Wij stelden daarom deze 5 tips bij autopech voor je op.

1. Laat je verzekeren voor pechhulp

Autopech komt vaker voor dan je denkt. Het is daarom verstandig om pechhulp af te sluiten. Dit kan je apart doen, maar ook aanvullend op je autoverzekering. Het is vaak  handiger om je via je autoverzekering pechhulp af te sluiten. In sommige situaties kunnen onafhankelijke pechorganisaties je namelijk niet helpen. Zij slepen je dan alleen maar naar de dichtstbijzijnde garage. Als je bij pechhulp verzekerd bent, kan je auto vaak ter plekke gerepareerd worden. Je kan online gemakkelijk je autoverzekering vergelijken en zien hoe duur het is als je pechhulp bij je verzekering wilt afsluiten.

2. Controleer je auto

Vooral als je een dag weggaat of naar het buitenland rijdt, wil je geen pech krijgen. Controleer daarom voordat je weggaat of alle vloeistoffen zijn bijgevuld. Ook moet je ervoor zorgen dat je een reservewiel en reparatiesetje in je auto hebt liggen. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan kan je het misschien zelf oplossen en hoef je niet te wachten op pechhulp. Check ook altijd even of je alle verplichte spullen in je auto hebt liggen zoals een gevarendriehoek. Ga je naar het buitenland? Dan gelden er in dat land misschien andere regels. In België ben je bijvoorbeeld verplicht om een brandblusser bij je te hebben!

3. Zoek bij pech een veilige plek op

Als je pech krijgt, dan is het belangrijke dat je het voertuig zo veilig mogelijk neerzet. Daarnaast breng je jezelf en de inzittenden in veiligheid. Hoewel dit logisch klinkt, gebeurt het vaak genoeg dat mensen zichzelf niet in veiligheid brengen. Dit soms met dodelijke ongelukken ten gevolg. Probeer dus altijd om je auto op een vluchtstrook of op een parkeerplaats te zetten. Heb je langs de weg pech, ga dan zo ver mogelijk bij de weg vandaan staan. Als er een vangrail aanwezig is, ga dan achter de vangrail in de berm staan.

4. Raak niet in paniek

Als je pech krijgt onderweg, dan is het belangrijk om rustig te blijven. Als je bijvoorbeeld een klapband krijgt, dan is dat vaak even schrikken. Probeer rustig te blijven en zo veilig mogelijk naar de vluchtstrook te rijden. Hierbij moet je rekening houden met je medeweggebruikers en als je de auto hebt stilgezet een gevarendriehoek plaatsen. Als je niet weet wat je moet doen of wat er aan je auto mankeert, bel dan even naar de pechhulporganisatie als je veilig langs de kant geparkeerd hebt. Zij kunnen je dan helpen of iemand langs sturen.

Moet jij je rijbewijs nog halen? Kijk dan eens op onze pagina waar je alles vindt wat je moet weten om je rijbewijs te halen.

Meer studentennieuws

bomen planten
Nieuwe mensen ontmoeten in Groningen, vrienden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden