← Terug naar overzicht

Wat moet je doen als je telefoon in het water valt?

Je kent het wel: je gaat naar het strand, let even niet goed op en je telefoon valt in het water. Of je fietst in de regen naar huis na een wild feestje en je telefoon valt in plas water. Wat nu? Gelukkig kunnen de meeste nieuwe smartphones wel tegen wat water. Maar voor de smartphones die dat niet kunnen, hebben we een handig artikel. Lees verder wat je moet doen als je telefoon in het water is gevallen.

Waterdichte smartphones

Tegenwoordig zijn smartphones wat duurder. De iPhone XR is bijvoorbeeld niet de goedkoopste in zijn soort. Maar je betaalt natuurlijk ook voor de handige snufjes. Zo zijn de nieuwe iPhones waterdicht. Ze kunnen maximaal 30 minuten overleven in water dat tot 1 meter diep is. De nieuwe smartphones van Samsung zoals de S9, S9+ en de Note 9 kunnen nog dieper in het water: tot 1.5 meter. Echter: de smartphones kunnen niet in elk soort water. Ze zijn alleen waterdicht in zoetwater. Dus als je ze laat vallen in zeewater, dan raakt hij alsnog beschadigd!

Wat moet je niet doen?

Heb je toch je smartphone in zeewater laten vallen? Dan zijn er een aantal dingen die je niet moet doen. Vaak proberen mensen het toestel weer aan te zetten of gaan het toestel opladen. Dit moet je juist niet doen, omdat je kortsluiting kan krijgen. Laat je telefoon een tijdje uitstaan. Ook moet je hem niet op de verwarming of in de zon leggen. Het water kan opdrogen, maar andere onderdelen kunnen oververhit raken. Daarnaast moet je hem ook niet schudden of te veel bewegen. Hierdoor verspreid je het water meer in de telefoon.

Wat moet je wel doen?

Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water en zet hem uit. Als je een hoesje hebt, haal deze dan ook weg. Haal ook je simkaart uit je telefoon en je geheugenkaart (als je dit hebt). Dep dan je telefoon droog met een schone theedoek. Als je een telefoon hebt waarbij je zelf de batterij eruit kan halen, haal deze er dan ook uit. Daarna kan je je telefoon in het een bak met rijst zetten. De rijst onttrekt het vocht uit je telefoon. Na een dag of twee kan je je telefoon weer aanzetten. Als hij niet meer aangaat, dan moet je toch echt naar een reparatiewinkel of een Apple Store gaan.

Heb je meer handige tips voor zulke situaties? Laat het ons dan weten: redactie@studentensteden.nl.

Meer studentennieuws

bomen planten
Nieuwe mensen ontmoeten in Groningen, vrienden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden