← Terug naar overzicht

Zo ga je na de kerstvakantie gemotiveerd aan de slag!

Gemotiveerd aan de slag Studentensteden

Happy new year! Het jaar 2019 is aangebroken en dus is het weer tijd om te gaan studeren. We begrijpen dat dat niet gemakkelijk is na die heerlijke decembermaand, die laatste twee weken vrij én dan al dat eten. Wat een feest, maar nu is het helaas back to reality. En het is niet meer dan logisch dat iedereen daar toch een beetje moeite mee heeft. Om je motivatie weer een beetje op peil te krijgen heb ik een aantal tips voor je opgeschreven waarmee je misschien wat gemakkelijker terug in dat ritme komt!

Zoek een maatje

Samen is leuker dan alleen, dus zoek een maatje die ook wel wat motivatie kan gebruiken! Vraag of een klas- of studiegenootje wekelijks met je wil afspreken als stok achter de deur om aan de slag te gaan. Of heb je vriendinnen die ergens anders studeren, spreek dan om en om af op elkaars school. Zo heb je een wisselende werkplek, wat weer goed is voor de inspiratie én motivatie. Lekker bakkie koffie erbij en een gebakje, dan komt het vanzelf goed. Bespreek maandelijks een planning met elkaar zodat je elkaar kunt helpen met deadlines behalen. 

Beloon jezelf met eten

Heb je een gigantisch tentamen in het vooruitzicht en moet je, na weken het boek negeren, nu toch echt aan de bak? Maak het een beetje leuk voor jezelf. Een lekker kopje koffie na de eerste twee hoofdstukken, en dan per hoofdstuk mag je iets lekkers. Ik zou niet alleen snoep en chocolade naar binnenwerken, want van al die suikers ga je een flinke suikerdip krijgen, maar een heerlijk belegd broodje als lunch is ook een fijne beloning lijkt mij!

Vier successen

Ben je momenteel aan het afstuderen en voel je de stress daarvan behoorlijk op je schouders? Spreek dan met jezelf af dat je vanaf 2019 álle successen gaat vieren. Dus heb je een stukje onderzoek afgerond, sta er eventjes extra bij stil en bestel 's avonds sushi of pizza, ga met vrienden/vriendinnen een drankje doen in de stad of zoek via dealsites voor een prikkie naar een massage of gezichtsbehandeling. (Af)studeren is al zwaar genoeg, dus wat liever zijn voor jezelf mag heus wel eens. 

Om te beginnen, moet je beginnen

Een wijze Engelse dichter, William Wordsworth, schreef het eind 1700 al: "To begin, begin." En het is de waarheid, want van uitstellen wordt niemand gelukkig. Duw jezelf eventjes over die drempel heen en begin gewoon. Ik begrijp dat het gemakkelijker klinkt dan het is, maar ik ben nu bezig met afstuderen en iedere dag opnieuw zeg ik een aantal keer tegen mezelf: begin gewoon! En iedere dag voelt het als een minder hoge drempel. Als ik dan dat stukje onderzoek heb afgesloten, viel het achteraf gezien toch eigenlijk wel mee. Conclusie: gewoon doen!

Houd een vast ritme aan

Mensen die zeggen dat ze geen structuur nodig hebben, liegen. Als je niet gemotiveerd bent, dan is een goede structuur erg belangrijk. Dan weet je namelijk waar je aan toe bent, wat er weer voor gaat zorgen dat je je doelen behaald. Zorg ook dat je wekelijks de leuke dingen in de planning meeneemt. Zo houd je alles draagbaar en niet álles hoeft om school en werk te draaien. Met vrienden/vriendinnen afspreken voor wat afleiding kan een mens héél goed doen. 

Bottom line: samen met iemand studeren helpt je je doelen te behalen, lief zijn voor jezelf zorgt ervoor dat je deze doelen met minder stress behaald en een vast ritme houdt het overzicht. You can do it!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden