← Terug naar overzicht

Nederlandse gewoontes die je (extra) gaat waarderen door te reizen

nederlandse gewoonten

Treinen die keurig op tijd rijden, supermarkten waar je alles weet te liggen, ondertitels in plaats van voice-overs. Nederland is zo’n vervelend land nog niet! Tijdens periodes waarin ik langere tijd in het buitenland verbleef, kwam ik erachter dat ik bepaalde Nederlandse gewoontes heel erg waardeer. Sterker nog: vaak begon ik ze op reis meer te waarderen. Ik miste een bruine boterham met hagelslag ineens ontzettend en kon me gigantisch ergeren aan bussen die na twee uur nog steeds niet arriveerden. Soms heb je het nodig om even afstand te nemen van jouw woonplaats en gewoontes om te ontdekken waarom je ze zo waardeert. In deze blog een aantal van mijn persoonlijke inzichten, die je wellicht herkent.

Afspraak is afspraak

Als we in Nederland iets afspreken, houden we ons hieraan. Natuurlijk kun je je verslapen en hierdoor wat later komen, maar dit wordt altijd keurig doorgegeven. Dit is in andere delen van de wereld wel anders. Tijdens mijn tijd in Brazilië heb ik me verbaasd over de (in onze ogen) laksheid van de mensen. Sprak ik met iemand af om zeven uur, kwam diegene onbesproken rond een uur of half negen aankakken. Zeiden mijn huisgenootjes ’s ochtends dat ze mee zouden eten, bleek dit een half uur voor etenstijd niet meer het geval. Voor hen is dit normaal en dit is de manier waarop zij het altijd hebben gedaan. Dat is prima en dat moeten wij met onze Westerse achtergrond proberen te begrijpen. Hoewel Nederlanders soms best wat relaxter mogen zijn, kan ik onze punctualiteit van tegenwoordig toch zeer waarderen.

Zeggen waar het op staat

Vraag een buitenlander wat hij of zij van Nederlanders vindt en je krijgt ongetwijfeld te horen dat we zo direct zijn. In onze cultuur is het heel normaal om te zeggen wat je denkt en er geen gras over te laten groeien. Vind je iemands gedrag vervelend? Dan kun je dit het beste gewoon beleefd zeggen, zodat diegene hiermee rekening kan houden. In andere culturen is het gebruikelijker om dit niet direct uit te spreken. Soms wordt het met een ander persoon gedeeld, soms blijft het onbesproken. Het hebben van een internationale vriendengroep voor langere tijd maakte me bewust van deze Nederlandse gewoonte. Nu weet ik uit ervaring dat ik deze directheid, eerlijkheid en openheid juist waardeer. Als je de boodschap die je hebt meteen deelt met de persoon waarvoor deze is bedoeld, bespaar je een hoop tijd en frustratie.

Klein, maar fijn

Nederland is vergeleken met veel landen in deze wereld waanzinnig klein. Zó klein zelfs dat menig buitenlander denkt dat heel ons land bestaat uit Amsterdam en iedereen zich in het weekend achter de rode lichten begeeft. Toch ben ik er in de afgelopen jaren achter gekomen dat het heel fijn is om te wonen in dit kleine land. Klein maakt namelijk bestuurbaar. Zaken hier in Nederland zijn uitstekend geregeld, puur omdat ze te regelen zíjn. Hoewel we meerdere aanbieders kennen voor openbaar vervoer, zijn ze perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast hebben we maar één pasje nodig om het hele land door te kunnen reizen. Dit kan omdat er landelijk beleid voor mogelijk is. In een land als de Verenigde Staten, waar een enkele staat al groter is dan ons hele land, is het niet gek dat dit niet lukt. Ook het volgende cliché is dus waar: klein, maar fijn!

Meer studentennieuws

https://unsplash.com/photos/ZLTlHeKbh04
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden