← Terug naar overzicht

Interview Studentenvereniging: C.S.G. Gica

Gica logo

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan C.S.G. Gica! Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging!

Gica is een gezellig studentenkoor uit Groningen. Het koor bestaat al meer dan 50 jaar en heeft in die periode veel verschillende klassieke muziek gezongen: van Bach en Händel tot Britten, Fauré en Whitacre. De naam Gica is een afkorting van Gaudete in Cantando (Latijn voor “verheugt u in het zingen”), en dat doen we: elke week op donderdagavond en tijdens de twee of meer concerten die we jaarlijks geven.

Iedereen is welkom bij Gica: er worden geen audities gehouden. Naast het zingen is er bovendien een hoop gezelligheid. De afgelopen jaren werd er onder leiding van de activiteitencommissie onder andere geschaatst, films gekeken, wijnen geproefd, gezwommen, gegeten, gefeest en gedanst.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen?

Je kunt je bij Gica het best inschrijven aan het begin van een studiejaar, in september dus, of aan het begin van het tweede semester in februari. We doen namelijk steeds ongeveer een semester over een project. We hebben aan het begin van elk project ook twee open repetities, data kun je tegen die tijd op Facebook of onze website vinden.

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Gica doet niet aan ontgroening. We hebben wel aan het begin van elk project een soort introductie-activiteit die wordt georganiseerd door de activiteitencommissie. Denk aan een spelletjes avond in een kroeg of een pubquiz over Gica en Groningen. Het is een groot voordeel van een wat kleinere vereniging; nieuwe en oude leden leren elkaar snel kennen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Per project betaal je €60 contributie, als je een heel jaar meedoet is dat dus €120. Hiervan worden onder andere je bladmuziek, de kerk waar we repeteren en de dirigent betaald. Verder moet je bij de concerten meestal zwarte kleren aan met een kleuraccent dat per concert bepaald wordt, dat zijn de enige vaste andere kosten die je hebt, maar met een beetje geluk heb je thuis nog wel een zwart pak of jurkje liggen en heb je ook wel iets in de kleur van het betreffende concert.

Zijn er verenigingsplichten?

We hopen je elke donderdag te zien tijdens de repetitie. Verder zijn er niet echt verplichtingen. Wel wordt het super gewaardeerd als je bij een commissie komt!

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

Een volledig bestuur bestaat bij ons uit 5 mensen: voorzitter, secretaris, penningmeester, commissaris intern en commissaris extern. Dit jaar zijn we met z’n vieren en missen we dus een commissaris extern. Gelukkig lossen we dit vrij gemakkelijk onderling op. Ik (Rose Straatman) ben voorzitter dit jaar, onze secretaris is Maurits van Eijnatten, penningmeester is Martijn Meelker en Joske Boudewijn vervult de rol van commissaris intern.

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Ieder jaar beginnen we rond mei met zoeken naar een nieuw bestuur. We spreken mensen persoonlijk aan, maar ook doen we wel eens een oproep in de pauze tijdens de repetities en houden we bestuursinteresseborrels. Om in het bestuur te komen geef je aan bij een bestuurslid dat je dit graag wilt doen; na de zomer wordt er dan een nieuw bestuur gevormd. Het kandidaatsbestuur vergadert voor de overdracht een paar keer mee met het zittende bestuur voordat ze zelf aan de slag gaan. De eisen zijn niet mega hoog, je hoeft ook niet super lang lid te zijn of iets dergelijks: ik was zelf pas een half jaar lid bij de vereniging toen ik voorzitter werd.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Gica is een mooie, laagdrempelige manier om in aanraking te komen met klassieke muziek. Je kunt met zowel veel als een klein beetje ervaring bij ons terecht. Er zijn mensen die van tevoren nooit iets met klassiek hebben gedaan, maar ook veel leden die juist erg veel ervan weten. Zo hebben we een mooie balans binnen de vereniging qua niveau. Ook verbaas ik me toch bijna wekelijks weer over hoe ongelofelijk leuk de mensen binnen de vereniging zijn. Er is enorm veel mogelijkheid om leuke dingen met elkaar te ondernemen, dingen te leren van elkaar of gewoon een goed gesprek met iemand te hebben.Kortom, de vereniging biedt muzikale uitdaging voor velen, maar ook een enorm lieve, leuke groep mensen.

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Heel vervelend antwoord: maar er zijn zo veel momenten om uit te kiezen, ik vind het lastig om het bij één enkele gebeurtenis te houden. Als het dan toch moet denk ik het kerst-zingen van afgelopen december. We konden toen geld ophalen voor een goed doel door carols te zingen op een kerstmarkt in de Martinikerk!

Als je deze vraag aan de leden stelt, krijg je hele afwisselende en leuke dingen te horen. Voor sommige leden zijn de concerten het leukst, anderen benadrukken de gezelligheid tijdens de ‘derde helft’.

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Als je een keer naar een open repetitie komt, ga dan naderhand ook mee wat drinken in onze stamkroeg! Dit is waar je de leden echt kunt leren kennen.

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Je kunt terecht op de website van Gica. Op Facebook kan je ons ook vinden als je zoekt naar Studentenkoor Gica. Mocht je nog vragen hebben dan kan je die sturen naar secretaris@studentenkoor.nl.

Denk je dat C.S.G. Gica dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

Meer studentennieuws

roze cadillac
zomerse recepten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden