← Terug naar overzicht

Open dagen in Groningen

Of je nou nog moet beginnen met studeren, of als je er al heel wat jaren op hebt zitten, het maken van een (vervolg)studiekeuze blijft moeilijk. Gelukkig zijn er in Groningen genoeg open dagen om een kijkje te nemen.

Wat zijn open dagen?

Tijdens open dagen kunnen middelbare scholieren en anderen geïnteresseerden kennis maken met verschillende opleidingen. Zo worden er presentaties en mini-colleges gegeven over de inhoud van de studie die jou interessant lijkt. Naast de presentaties over specifieke opleidingen, zijn er ook verschillende opleidingsmarkten met een breder aanbod. Daar kan je praten met studenten, studieadviseurs en docenten, en kan je boeken inkijken. Daarnaast kan je ook themapresentaties en informatiemarkten bezoeken, waar dingen verteld worden over dingen zoals het vinden van een kamer, geldzaken, studentenverenigingen, en studiebegeleiding.

Het verschil tussen open dagen en meeloopdagen

In het algemeen begin je met het bezoeken van een aantal presentaties en informatiekraampjes van verschillende opleidingen tijdens een open dag. Zo kan je je oriënteren op het brede aanbod van een onderwijsinstelling. Als je eenmaal een beetje een idee hebt wat je wilt doen, of een studie hebt gevonden waar je toch nog wat meer over wilt weten, kan je een meeloopdag doen. Afhankelijk van de opleiding loop je in je eentje of een koppel mee met een student, of ben je met een grotere groep onder begeleiding van meerdere studenten. Je gaat dan in een collegezaal een college volgen met studenten. Je ziet en hoort dan hoe een hoorcollege er daadwerkelijk aan toe gaat en wat er besproken wordt. Tijdens een meeloopdag krijg je dus ook een veel realistischer beeld van de opleiding.

Zelf een open dag bezoeken

Als je zelf een open dag wil bezoeken moet je je vaak aanmelden via de website van de onderwijsinstelling. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen, en NHL Stenden Hogeschool hebben allemaal hun eigen data zodat je nooit iets hoeft te missen. Drie keer per jaar kan je naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Bachelor Open Dag. Je kan je dag zelf indelen en samenstellen door het bezoeken van maximaal vier presentaties en informatiemarkten. Het enige wat je wel even moet doen is je van tevoren aanmelden voor de presentaties die je wil bezoeken. De open dagen zijn op vrijdag 8 november 2019, vrijdag 31 januari 2020 en zaterdag 18 april 2020. Niet alleen de universiteit heeft open dagen, maar je kan ook meer te weten komen over hbo-opleidingen tijdens de Hanzehogeschool open dagen op zaterdag 9 november 2019 en de open dag van NHL Stenden die op zaterdag 16 november 2019 is.

TIP: bezoek zo vroeg mogelijk open dagen, zo weet je zeker dat je voor de inschrijfdeadline van 1 mei de goede studie hebt gekozen.

TIP: bij de meeste middelbare scholen kan je vrij vragen als je een doordeweekse open dag wil bezoeken.

Heel veel succes met het vinden van een goede en leuke studie!

Meer studentennieuws

Borrelplank
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden