← Terug naar overzicht

Onderzoek: dit effect hebben smartphones op onze hersens

telefoon wolken

Dat telefoons verslavend zijn, is geen geheim meer. We zijn de hele dag online en de smartphone is volgens sommigen zelfs een eerste levensbehoefte. Als student kan je dan ook niet zonder telefoon tijdens je studententijd. Om contact te onderhouden met je projectgroep, te checken of je het cijfer van je tentamen al terug hebt en te kijken hoe laat de trein rijdt. Superhandig dus. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook heel belangrijk is om je telefoon regelmatig weg te leggen!

Moeilijke puzzel

Onderzoekers van Rutgers University vroegen tijdens hun onderzoek aan 400 studenten om een aantal moeilijke woordpuzzels op te lossen. Een deel van de studenten kreeg halverwege het experiment een pauze. Tijdens deze pauze mochten ze hun telefoon of computer gebruiken. Een ander deel van de studenten mocht tijdens de pauze een tijdschrift lezen. Een ander deel kreeg helemaal geen pauze tijdens het maken van de puzzels.

Vermoeid brein

Na de pauze werd gemeten hoe de studenten de tweede helft van de puzzels maakten. De resultaten waren verbluffend. De studenten die tijdens de pauze hun telefoon hadden gebruikt, maakten de tweede helft van de puzzels namelijk het slechtst! Ze deden 19% langer over het oplossen van de puzzels en losten zelfs 22% minder puzzels op. Zelfs de groep die geen pauze kreeg, deed het beter dan de groep die op hun telefoon keek tijdens de pauze.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat onze hersens vermoeider raken van onze smartphone dan het maken van lastige woordpuzzels. Ook de groep die tijdens de pauze een computer gebruikte, deed het beter dan de groep die hun telefoon gebruikte. Dit komt waarschijnlijk, doordat onze smartphones een heleboel elemeneten bevatten die ‘om aandacht vragen’. Onze telefoons putten ons brein dus als het ware uit, terwijl andere schermen dit effect niet hebben op ons brein.

Telefoon wegleggen

Helaas is het moeilijker dan gedacht om minder op je smartphone te kijken. Flipcase telefoonhoesjes kunnen helpen, omdat je dan niet meteen het scherm ziet als je een melding ziet. Zo kun je jouw telefoon makkelijker negeren en als het echt belangrijk is, wordt je toch wel gebeld ;). Een andere truc is om je telefoon buiten handbereik of uit het zicht te leggen. Zo wordt je niet door elke vibratie afgeleid. Ook kun je pushmeldingen uitzetten, zodat je minder meldingen krijgt.

Meer studentennieuws

roze cadillac
zomerse recepten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden