← Terug naar overzicht

De beste studeerplekken in Groningen

Studeren in bibliotheek

Het is weer tijd voor de tentamenweken, wat betekend dat alle studenten in Groningen zich verplaatsen naar de beste studeerplekken. Welke plekken dat in Groningen zijn, lees je hier.

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) is de meest bekende studeerplek in Groningen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen vol met studieboeken, kranten, magazines, en alles wat je nodig hebt tijdens je studeersessie. Er zijn genoeg printers, stopcontacten en computers, en in de kleine lunchkamers kan je koffie, thee en snacks kopen. Daarnaast is het er – afgezien van de kuchende mensen – altijd stil, of kan je juist een ruimte reserveren voor groepswerk. Ook is het een fijne plek om te studeren omdat de UB bijna altijd open is. Je kan er namelijk zeven dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je in de UB wil zitten. Zo kan je nu alleen nog met een studentenpas binnen komen, en in de tentamenperiodes is de UB vaak alleen nog toegankelijk voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Tijdens de tentamenperiode is het ook nog maar de vraag of je überhaupt een plekje kan vinden: voor openingstijd staat er al een groot aantal studenten voor de deur te wachten.

Adres: Broerstraat 4

Andere bibliotheken

De UB is zeker niet de enige bibliotheek waar je goed en rustig kan studeren. De RUG heeft namelijk meerdere bibliotheken in Stad zitten. Zo heb je de Centrale Medische bibliotheek in het UMCG, en de UB Zernike. Deze bibliotheken hebben wel veel minder studeerplekken, maar alsnog kan je er prima leren. De Hanzehogeschool biedt ook studeerplekken voor hun studenten in de HanzeMediateek, die op vier locaties zit. Vanaf 29 november kan je ook terecht bij de Groninger Forum bibliotheek. Deze bibliotheek zat eerst vlak bij de UB, maar sluit vanaf 3 november om te verhuizen naar het Forum. Het mooie van deze bibliotheek is dat hij altijd toegankelijk is voor zowel hbo studenten als universitaire studenten.

Adres Hanze Mediatheken: Zernikeplein 7, Petrus Driessenstraat 3, Meeuwerderweg 1, en Gedempte Zuiderdiep 158
Adres Centrale Medische bibliotheek: Hanzeplein 1
Adres Groninger Forum bibliotheek: Grote Markt

Koffietentjes

Als je een wat informelere studeerplek prettig vindt, heb je in ook genoeg keuze. Je hebt namelijk ontzettend veel leuke koffietentjes in Groningen. De meest bekende is Coffee Company. Hier zitten altijd wel mensen te studeren, maar wat velen niet weten is dat de Coffee Company in de Oude Ebbingestraat een speciale studeerruimte heeft. Deze vind je aan de rechterkant wanneer je richting de toiletten loopt. Er zijn ook nog andere grote ketens waar je kan studeren, zoals de Starbucks in de UB en op het station, of de Doppio in de Brugstraat. Toch is mijn persoonlijke favoriet Tucano Coffee. Er wordt rustige muziek gespeeld en de verantwoorde koffie is erg lekker, maar wat voornamelijk praktisch is tijdens het studeren, is de relatief grote ruimte en voldoende stopcontacten langs alle muren en onder de banken.

TIP: check voor je naar een café gaat of je je laptop mag gebruiken, sommige tentjes hebben namelijk een “geen laptop” beleid.

Adres Coffee Company: Oude Ebbingestraat 39 en Carolieweg 33
Adres Tucano Coffee: Oude Kijk in Het Jatstraat 52

Thuis

Het kan natuurlijk dat je geen zin hebt om je comfortabele pyjama uit te trekken, en wil je eigenlijk gewoon lekker thuisblijven. Sommigen vinden het niks en kunnen thuis weinig werk verzetten, maar als je dit wel kan is het altijd een optie.

Waar je ook bezig bent met studeren, ik wens je heel veel succes!

Meer studentennieuws

https://unsplash.com/photos/ZLTlHeKbh04
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden