← Terug naar overzicht

Budgetproof tips voor een gezellige tuin of balkon

Hoera, de zomer komt eraan! De periode van lange avonden buiten, biertjes in de zon en spontane BBQ’s. Je hebt geluk als jouw studentenhuis een balkon of zelfs tuin bezit. Een echte luxe die je de gelegenheid geeft om zoveel mogelijk te genieten van zomerse dagen. Erg fijn als dat balkon of die tuin er een beetje schoon en vrolijk uitziet. Het gezellig maken is niet lastig, maar kost wel even wat tijd. Trommel je huisgenoten op, steek jullie handen uit de mouwen en gebruik deze stap-voor-stap tips om budgetproof te zorgen voor een gezellige tuin of balkon!

Opruimen & schoonmaken

Een eerste en logische stap voor een gezellige tuin of balkon is om het eens goed op te ruimen en te reinigen. Haal eventueel onkruid weg, ga flink tekeer met een bezem over je tegels of andere ondergrond en maai eventueel het gras. Breng lege bierflesjes en –kratjes naar de supermarkt, dat levert ook nog geld op om vervolgens wat nieuwe spullen aan te schaffen.

Likje verf

Na de grote schoonmaak is het tijd om de boel op te knappen. Een nieuw likje verf aanbrengen op te schilderen oppervlakken doet meteen veel goeds. Kijk eens goed rond welke plekken wel wat kleur kunnen gebruiken. Denk aan spijlen op een balkon of een schutting in de tuin. Schaf bij de bouwmarkt wat schuurpapier aan en ga voor een vrolijke kleur verf. Om geld te besparen kun je wellicht eerst aan je ouders of bekenden vragen of ze ergens nog een (halve) pot verf hebben staan. Mensen bewaren dit nogal eens, maar gebruiken het vervolgens niet meer. Let er wel op dat je verf gebruikt die geschikt is voor buiten. Ga voor een hoogglans verf met een goede dekking. Hierbij geldt: goedkoop is duurkoop. Hoe goedkoper de verf, hoe sneller deze zal afbladderen en minder mooi wordt. Als je de kosten met alle huisgenoten deelt, is het goed te doen.

Een lekker zitje

Bij een gezellige tuin of balkon hoort een lekker zitje. Dit maakt je buitenruimte meteen uitnodigend! Een zitje hoeft geen of nauwelijks geld te kosten. Rr zijn genoeg opties om het zelf te maken of goedkoop aan te schaffen. Ben jij of je huisgenoot handig? Laat dan je creativiteit de loop en zet zelf iets in elkaar. Bouw een bank of stoelen van pallets of ga voor typisch studentikoos en gebruik oude bierkratjes. Vervolgens fleur je dit op met lekker grote en comfortabele kussens. Vergeet vooral een tafel voor alle drankjes niet en jullie chillhoek is compleet! Niet zo’n zin of tijd om iets zelf te maken? Ga dan eens naar de kringloop of kijk op Marktplaats. Hier vind je ongetwijfeld iets geschikts voor weinig geld. Ook hierbij geldt: vraag rond in je omgeving! Wellicht hebben je ouders, buurman, oom of andere bekenden nog wel iets staan dat ze niet meer gebruiken. Plaats een berichtje of Facebook, stuur wat appjes rond en zeg het vooral tegen zoveel mogelijk mensen. Je weet maar nooit wat het oplevert.

Decoratie

Om het project af te maken, is het tijd voor wat decoratie. Kies voor een stijl of thema dat jullie aanspreekt en pas je accessoires hierop aan. Wat dacht je van een lekker tropisch tintje? Ga naar de kringloopwinkel of loop eens binnen bij de Action, Wibra of Zeeman en voor een prikkie heb je wat leuke lampjes in palmboom vorm, een flamingo als gieter en bloempotten in de vorm van ananassen.

Jullie tuin of balkon is pas echt compleet met wat leuke bloemen en plantjes. Kijk hiervoor goed naar de hoeveelheid licht, de wind en natuurlijk de ruimte die je hebt. Gemakkelijke bloemen zijn lavendel, sleutelbloemen en kamille. Een extra leuk idee is het aanleggen van een mini kruiden- of moestuintje. Op een balkon kan dit ook prima in de vorm van potjes die je bevestigt aan de reling. Kruiden als basilicum, oregano en munt zijn makkelijk bij te houden.

Volg deze tips en voor je het weet geniet jij van het ochtendzonnetje in een lekker zitje, nippend van een muntthee uit eigen moestuin. Heb je geen tuin of balkon? Dan kun je ook gemakkelijk groen in je kamer aanbrengen. Lees onze tips om te tuinieren in je studentenkamer!

Meer studentennieuws

woonkamer
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden