← Terug naar overzicht

Hospiteren in Groningen doe je zo!

hospiteren groningen

Wanneer je van plan bent om in Groningen te gaan wonen, begint dit met een lange zoektocht naar een uiteindelijke kamer. Eigenlijk moet je voor alle kamers naar een hospiteeravond. Hospiteren kan best wel zenuwslopend zijn. Je ontmoet allemaal nieuwe mensen en je wil je van je beste kant laten zien. Meestal ben jij ook niet de enige die uitgenodigd is op de hospiteeravond. Om je zekerder te voelen tijdens je zoektocht naar een kamer en het hospiteren staan hieronder wat tips!

Een kamer online vinden

Groningen is een erg jonge stad met veel studenten. Daardoor is er een enorm aanbod aan studentenhuizen. Je kan deze vinden via Facebook pagina's waar kamers worden aangeboden of op kamerverhuur websites zoals Kamernet. Wanneer er een kamer vrij komt en jij geïnteresseerd bent, kan je een berichtje sturen naar de verhuurder. Soms is dit een medestudent, maar het kan ook een huisbaas zijn of een bedrijf dat kamers verhuurd. Let er dus op met wie je te maken hebt.

Een kamer na de KEI-week

Als je het geluk hebt dat je in de buurt van Groningen woont, kan je ook wachten met het zoeken van een kamer tot na de KEI-week. In deze introductieweek is er altijd een informatiemarkt. Hier presenteren veel studentenorganisaties en makelaars die kunnen helpen bij het vinden van een kamer. Daarnaast leer je ook ontzettend veel mensen kennen tijdens de KEI-week. Misschien is er bij iemand in je KEI-groepje wel een kamer beschikbaar!

Disclaimer: vanwege het coronavirus kan de KEI-week 2020 anders zijn dan gepland. Houd de webite van de KEI-week in de gaten.

Schakel je kennissen in

Denk ook eens aan vrienden, familie of kennissen die in de buurt van Groningen wonen of werken. Misschien kennen zij wel mensen die een kamer verhuren. Via een tussenpersoon heb je vaak ook nog een streepje voor op andere kamerzoekenden, omdat jouw kennis een goed woordje voor jou kan doen!

De hospiteeravond

Omdat Groningen een van de grootste studentensteden van Nederland is, reageren veel kamerzoekenden op advertenties. Daardoor is het soms ook lastig om uitgenodigd te worden. Geef niet op! Je krijgt vanzelf een bericht dat je bent uitgenodigd voor een hospiteeravond. Als het dan zo ver is, kan een hospiteeravond best spannend zijn. Soms nodigen de huisgenoten meteen een hele groep mensen uit en soms ben je alleen op bezoek. Geen paniek als het anders is dan je verwacht. Wees op tijd en stel je aan iedereen voor. Zo kom je meteen sociaal en spontaan over. Verwacht daarnaast ook veel vragen. De huisgenoten willen er achter komen of er een klik is met jou. Je kan je eventueel al voorbereiden op standaard vragen als: “wat verwacht jij van je huisgenoten?” Of “ben je erg netjes?” Daarbij is het slim om zelf ook vragen te stellen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld over de regels in het huis of over of het raam enkel- of dubbelglas is. Zo kom je nog extra geïnteresseerd over.

Is er een klik?

Het is fijn als de huisgenoten jou leuk vonden, maar heb jij ook een klik met hen? Je eigen gevoel is erg belangrijk en de eerste keer hospiteren hoeft niet meteen raak te zijn. Soms duurt het hospiteerproces heel lang, maar raak daar niet door ontmoedigd en zeg niet ja tegen een kamer als het niet goed voelt. Groningen heeft zo’n groot kameraanbod dat je vanzelf iets vindt wat bij jou past!

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
Groningse biertjes
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden