← Terug naar overzicht

Studentenverenigingen in Groningen

studentenverenigingen nijmegen

Wanneer je in een voor het eerst in een grote stad gaat studeren, is er een kans dat je graag bij een studentenvereniging wil. Hier lees je over wat een studentenvereniging inhoudt en welke studentenverenigingen Groningen heeft.

Wat zijn studentenverenigingen?

Er zijn een aantal verschillen tussen studie- sport- en studentenverenigingen. Kort samengevat zijn studentenverenigingen verenigingen waar mensen uit allerlei studierichtingen bij elkaar komen om er samen een leuke tijd van te maken. Vaak hebben ze meerdere borrelavonden, activiteiten, (thema)feesten, reizen, en worden er naast de georganiseerde dingen ook van alles gedaan door de leden zelf. De verbanden binnen elke vereniging kunnen net iets verschillen of hebben een andere naam, maar vaak moet je denken aan lichtingen, jaarclubs, disputen, commissies, genootschappen, en huizen. Studentenvereniging zijn een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten in Stad, nieuwe dingen te doen en te leren, en een netwerk op te bouwen.

Gezelligheidsverenigingen

Gezelligheidsverenigingen zijn de verenigingen waar je komt om te ontspannen en er samen een geweldige studententijd van te maken.

  • Unitas S.G. – Unitas is een traditionele vereniging van ongeveer 200 leden waar gelijkwaardigheid en hechte banden centraal staan en je iedereen kent. Het belangrijkste verband is de jaarclub waar je met ongeveer 6 tot 10 mannen of vrouwen in zit. Verder zijn er nog disputen, commissies, genootschappen en een aantal huizen. Aankomend jaar wordt alles extra groot aangepakt om het vijfde lustrum te vieren.
  • A.S.G. Cleopatra – Bij de ongeveer 250 leden van algemene studentenvereniging Cleopatra draait het om diversiteit en gelijkwaardigheid. Ze hebben een introductieperiode waarbij je geïntegreerd wordt tussen allerlei verschillende mensen. Van jasje-dasje tot hippie, van eigenwijze vrijbuiter tot nerd, je komt ze allemaal tegen in hun eigen pand.
  • A.S.V. Dizkartes – Dizkartes is een moderne studentenvereniging met ongeveer 800 leden met de kernwaarden gelijkwaardigheid, diversiteit en dynamiek. Ze hebben een introductieperiode waarna je een jaarclub van ongeveer 9 tot 14 mensen vormt.
  • F.F.J. Bernlef – Bernlef is een Friese studentenvereniging van ongeveer 150 leden. Ze zet zich bijvoorbeeld in voor de Friese taal en cultuur met ludieke acties zoals het maken van een Friese Kameleonfilm. Bernlef is een open vereniging waar iedereen mee kan doen aan het welberuchte spiekerslaan (een spijker in een blok hout slaan) of barklunen (zo snel mogelijk op de bar naar het midden kruipen en een biertje drinken tegen iemand anders).
  • R.K.S.V. Albertus Magnus – Met meer dan 2500 leden is algemene studentenvereniging Albertus Magnus de grootste in Groningen, en er komen er jaarlijks ongeveer 500 bij. Aan het begin vorm je een jaarclub van ongeveer 12 tot 17 Albertianen (mannen) of Albertianesses (vrouwen). Omdat Albertus zo groot is, moeten geïnteresseerden wel door een loting komen voordat ze kunnen beginnen aan de introductie.
  • Vindicat atque polit – Vindicat is de oudste studentenvereniging van Nederland. Het is een traditionele vereniging met meer dan 2000 leden. Naast de vele interne verbanden hebben ze hebben verschillende sport- en cultuursubverenigingen zoals roeivereniging G.S.R. Aegir. Als er meer dan 500 inschrijvingen zijn, vind er een loting plaats waarna de intensieve 12-daagse introductietijd begint.

Andere studentenverenigingen

Afgezien van de traditionele studentenverenigingen heb je ook een aantal verenigingen waar gezelligheid en feesten wordt gecombineerd met een ander aspect. Zo zijn er een aantal religieuze studentenverenigingen in Groningen. Hieronder vallen LGBTde christelijke verenigingen Gereformeerde Studentenvereniging Groningen (GSV), Ichtus Groningen, Navigators Studentenvereniging Groningen (NSG) en Yir’at’Adonay. Veel van deze verenigingen hebben een bijvoorbeeld een wekelijkse Bijbelkring. Daarnaast heb je ook nog studentensportverenigingen en Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen.

KEI-week en Kiezel

Helaas gaat de KEI-week van augustus 2020 niet door vanwege Corona. Ik zou daarom aanraden om de websites en social media kanalen van de verenigingen in de gaten te houden. Naast de KEI-week is er in februari ook de Kiezel. Tijdens de Kiezeldagen organiseren de kleinere verenigingen van Groningen allerlei activiteiten, borrels, feesten en een gezamenlijke kroegentocht voor mensen die geïnteresseerd zijn om zich bij een vereniging te voegen.

Twijfel je nog of een studentenvereniging iets voor jou is? Lees hier alle voor- en nadelen van lid worden bij een vereniging!

Meer info over bovenstaande studentenverenigingen vind je hier!

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
Groningse biertjes
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden