← Terug naar overzicht

Groningse winterrecepten voor de hele dag

recepten

Het is donker en koud buiten, maar gelukkig kunnen we met lekker eten veel goedmaken en het sfeertje erin houden. In deze blog lees je een aantal Groningse winterrecepten, van ontbijt tot lunch. En ook niet onbelangrijk: een paar Groningse borreltips! 

Ontbijt – Groninger notenkoek

Ingrediënten (voor 1 koek): 250 gr. tarwe- of roggebloem, 8 gr. bakpoeder, 100 gr. basterdsuiker, 150 ml (lauwe) volle melk, 150 gr. ongezouten noten, roomboter, 10 gr. koekkruiden (kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en gemberpoeder) en zout.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 140 graden
2. Meng het meel, de koekkruiden, suiker, bakpoeder en het zout
3. Voeg dan de melk toe en meng het tot er een kleverig deeg ontstaat. Laat het 5-15 minuten rusten
4. Vet ondertussen de koekvorm in met roomboter en verdeel 75 gram van de noten over de bodem
5. Verdeel het beslag over de noten en leg bovenop het deeg de andere 75 gram noten
6. Bak de koek ongeveer 75 minuten in de voorverwarmde oven

TIP: maak de koek vegan door sojamelk te gebruiken en vet de vorm in met olie in plaats van boter.
TIP: Als je geen zin of tijd hebt, dan kun je ook gewoon Groninger koek kopen. Knols Koek aan het Hoendiep maakt sinds 1923 al verschillende smaken ambachtelijke koeken. Een selectie van hun koeken is ook verkrijgbaar in de supermarkt of bij Kruidenier Wolters Groningen in het centrum.

Lunch – Groninger Mosterdsoep

Ingrediënten (2-3 personen): 1 prei, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 25 gr. roomboter, 25 gr. bloem, halve liter kippen- of groentebouillon, 2 eetlepels Groninger mosterd, 50 ml room, (vegetarisme) spekreepjes, peper en zout.

Bereidingswijze
1. Snijd de prei in ringen, snipper de ui, hak de knoflook fijn en fruit alles in een soeppan in de boter
2. Voeg de bloem toe en bak dit al roerend op een laag vuur voor ongeveer 5-10 minuten
3. Voeg langzaam en al roerende de bouillon toe
4. Voeg dan (afhankelijk van jouw smaak) twee eetlepels Groninger mosterd toe en roer het geheel door
5. Voeg als laatste de room toe en breng alles op smaak met zout en peper. Serveer met gebakken (vegetarische) spekjes

Diner – Stamppot mous (stamppot boerenkool)

Ingrediënten (2 personen): 500 gr. kruimige aardappelen, 300 gr. gesneden boerenkool, 100 gr. gort, 1 Groninger metworst, 100 gr. gerookte spekblokjes, 50 gr. boter, melk, zout en peper en optioneel 2 eetlepels Groninger mosterd.

Bereidingswijze
1. Schil en snijd de aardappelen in stukjes, haal de harde nerf uit de boerenkool, was het en snij de kool in reepjes
2. Kook de aardappelen, boerenkool, gort, en Groningermetworst met een snufje zout tot alles gaar is
3. Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan
4. Giet de pan met aardappelen en andere ingrediënten af en stamp alles fijn
5. Voeg de spekblokjes inclusief het vet toe en meng alles
6. Voeg een beetje melk en boter toe tot je de romige consistentie hebt die je graag wil
7. Breng alles op smaak met zout, peper en optioneel de Groninger mosterd

Als je na het hoofdgerecht nog een typisch Gronings toetje wil kan je poffert maken. Dit is een soort broodcake met rozijnen.

Borrel

Nadat je je de hele dag tegoed hebt gedaan aan de Groningse gerechten is het tijd voor een borrel, natuurlijk ook helemaal in Groninger stijl. Zo heb je veel keuzes uit Groningse bieren van lokele brouwers zoals Baxbier, Brouwerij Martinus en Grunn bier. Bij een biertje hoort natuurlijk ook een snackje en dan kan je er niet onderuit: de echte Groningse eierbal. Je kan zelf een eierbal maken, maar ik zou de moeite besparen en een eierbal halen bij de Hoek of mini eierballen eten bij De Drie Gezusters.

Bekijk ook onze andere lekkere recepten met een winters tintje of als je echt iets unieks wil maken in de winter, dan is de winterbarbecue misschien wat voor jou. Eet smakelijk!

Meer studentennieuws

soa test
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden