← Terug naar overzicht

Winterdip: hoe blijf je gemotiveerd voor jouw studie?

Winterdip

Het is de hele dag grijs, koud en regenachtig buiten. Het is bijna winter en dat kan jouw motivatie nog wel eens verminderen. Hoe je toch gemotiveerd blijft om te studeren lees je hier.

Zorg goed voor jezelf

De winter kan moeilijk zijn voor je mentale gezondheid omdat je natuurlijke dag- en nachtritmes worden verstoord door het gebrek aan licht. Je kan daardoor last krijgen van vermoeidheid, somberheid en verminderde concentratie. Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Beloon jezelf als je hard hebt gewerkt, neem rust wanneer nodig en accepteer het als je een keer geen motivatie kan vinden. Ook is het belangrijk dat je niet binnen blijft zitten, dus loop tussendoor een rondje of ga sporten.

Maak een overzicht of planning

Onder andere omdat je concentratie achteruit kan gaan, is het handig als je een goed overzicht hebt of maakt met wat je moet doen en wanneer het af moet zijn. Als je weet dat je je goed aan planningen kan houden, maak een planning. Dit zorgt ervoor dat je “ruimte” in je hoofd kan vrijmaken voor de dingen waar je op dat moment aan moet werken, zonder de chaos en bijkomende stress.

Kies een goede werkplek

Een goede werkplek is essentieel voor je motivatie. Misschien is er in jouw stad wel een bibliotheek of speciale studeerplek voor studenten waar je geconcentreerd kan werken. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen nu bijvoorbeeld weer een plek reserveren bij de Universiteitsbibliotheek waar het helemaal stil is. Hier geldt voor nu wel de regel dat je hier maximaal 20 uur per week zit. Wanneer je nergens anders kan of wil studeren is het handig om je kamer in te delen in verschillende zones; een voor studeren en werken, een voor niks doen en ontspanning, en je bed voor het slapen. Op die manier kunnen je hersenen zich makkelijker focussen op de juiste taak. Wanneer je bijvoorbeeld aan je bureau zit, weet je brein dat je aan het werk moet, terwijl je lekker onderuit mag zitten op de bank.

Tip: wil je meer weten over het belang van de kamer indelen voor bepaalde doeleinden, kijk dan deze YouTube video die uitlegt hoe het kan helpen. 

Studeer met anderen

Studeren met andere mensen kan voor sommige mensen erg motiverend werken. Wanneer zij aan het werk zijn heb je een goed voorbeeld en ben je vaak gemotiveerder om ook wat te doen. Het is wel handig om bepaalde hardwerkende en gemotiveerde mensen te vragen zodat je niet alleen maar met elkaar aan het praten bent en elkaar af gaat leiden. Een andere manier om hetzelfde effect te krijgen, maar wel alleen te studeren, is door het kijken van ‘Studeer met mij’ of ‘Study with me’ video’s op YouTube. Het blijkt dat de studerende mensen in de filmpjes een voorbeeld voor je kunnen zijn en laten zien dat ze hard werken, waardoor je zelf ook meer gemotiveerd raakt (dit werkt in ieder geval goed voor mij!). Je kan zowel filmpjes van tevoren kijken om jezelf aan het werk te krijgen, of een filmpje aanzetten tijdens het studeren om gemotiveerd te blijven.

Hopelijk kunnen deze en andere tips om een winterdip te voorkomen je helpen met je motivatie tijdens de koude dagen. Veel succes! 

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Groningen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden