Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header
Gemeente Groningen

Bij de gemeente Groningen kun je alle zaken regelen die te maken hebben met wonen in Groningen. Bij de gemeente Groningen kun je bijvoorbeeld je rijbewijs en paspoort aanvragen, maar je ook inschrijven als bewoner van de stad. We hebben de belangrijkste zaken als je gaat wonen en studeren in Groningen voor je op een rijtje gezet.

Hoe schrijf ik me in bij de gemeente Groningen?

Ga je wonen in Groningen tijdens je studententijd? Dan moet je je adreswijziging doorgeven bij de gemeente Groningen om je in te schrijven als bewoner van de stad. Je kunt terecht bij het stadskantoor van de gemeente Groningen of je kunt je verhuizing online doorgeven. Je hebt het volgende nodig om je inschrijving compleet te maken:

  • Een geldig identiteitsbewijs. Is je identiteitsbewijs verlopen? Een nieuw identiteitsbewijs of paspoort vraag je ook makkelijk aan via de gemeente.
  • Een bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract of een gebruikersovereenkomst bij antikraak).

Geef je verhuizing binnen 4 weken vóór en niet later dan 5 dagen na de verhuisdatum aan de gemeente door. Doe je dit later, dan wordt die datum als datum van de adreswijziging gebruikt. Het is belangrijk dat je je verhuizing op tijd regelt. Ben je te laat met het doorgeven van je verhuizing? Dan kan dit gevolgen hebben voor je huurtoeslag, parkeervergunning en misschien ook voor je studiefinanciering of tegemoetkoming bij DUO. Je moet dan mogelijk een deel van de ontvangen toeslagen terugbetalen. Ga je ergens anders studeren en verhuis je naar een andere gemeente? Dan hoef je alleen je verhuizing door te geven aan je nieuwe gemeente. Je nieuwe gemeente zorgt ervoor dat je uitgeschreven wordt bij je oude woonplaats.

Melding maken bij de gemeente

De gemeente Groningen stelt het op prijs als je helpt om de kwaliteit van de gemeente hoog te houden. Heb je een kapotte lantarenpaal, vuil op straat, schuine verkeerspalen of een gat in de weg gezien? Of ben je je fiets kwijt? Meld dit dan bij de gemeente Groningen via het online formulier. Je melding wordt dan zo snel mogelijk in behandeling genomen.

De gemeente bezoeken

Het gemeentekantoor is het centrale punt waar je in Groningen terecht kunt voor alle gemeentezaken. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn. Het is het beste als je van tevoren een afspraak maakt. Je kunt online gemakkelijk een afspraak maken via de website van de gemeente Groningen. Houd je DigiD bij de hand als je een afspraak wilt maken, deze heb je nodig bij het online loket. 

Contactgegevens gemeente Groningen

Bezoekadres:
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen

Het telefoonnummer van de gemeente Groningen is: 14 050.
Bel je uit het buitenland? Dan kun je bellen op: +31 50 367 70 00.
De gemeente is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.30 uur en donderdag tot 20.00 uur.

Tip: je kunt de gemeente Groningen ook met een korte vraag via whatsap bereiken. Stuur een bericht op het nummer: 06 12 82 39 73. Deze dienst is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur actief.

Kamer vinden in Groningen 

Ben je nog op zoek naar een kamer in Groningen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste kamers in je mailbox!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.