Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header
Kamer verhuren

Ik woon in een studentenhuis en wil mijn kamer verhuren!

Je huurt een superleuke kamer in een studentenhuis, maar wil tijdelijk je kamer verhuren. Bijvoorbeeld omdat je een paar maanden gaat reizen, stage in een andere stad of ander land gaat lopen of misschien ga je wel samenwonen maar heb je nog een contract met de huidige verhuurder lopen. Welke reden je ook hebt: als je jouw kamer wil onderverhuren, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hoe verhuur je bijvoorbeeld jouw kamer? En waar moet je opletten als je jouw kamer wil onderverhuren? Hieronder vind je handige tips om jouw kamer te verhuren!

Mag ik mijn kamer onderverhuren?

Superveel studenten zijn op zoek naar een kamer, dus je vindt echt wel iemand die tijdelijk in jouw kamer wil. De vraag is alleen of dit ook mag. Bij de meeste verhuurders mag je niet zomaar je kamer tijdelijk verhuren. Doe je dit wel dan kun je daar grote problemen mee krijgen en de kamer zelfs helemaal kwijtraken. Controleer daarom altijd vooraf of je jouw kamer wel mag onderverhuren! Dit staat meestal in jouw huurcontract. Bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met je verhuurder. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij hierdoor problemen krijgt en je kamer kwijtraakt!

5 tips om je kamer snel te verhuren

Tip 1: Ruim je kamer op en maak dan mooie foto’s. Zorg dat het licht is in de kamer!

Tip 2: Maak een advertentie met de foto's en een leuke tekst over het huis. Verspreid de kameradvertentie op verschillende plekken. Je kan als student bijvoorbeeld gratis je kamer verhuren via ons kameroverzicht. Deel de kameradvertentie ook op jouw social media en in Facebookgroepen. Elke stad heeft verschillende Facebookgroepen waar kamers worden aangeboden. Kijk op onze pagina met zoektips welke Facebookgroepen er allemaal zijn.

Tip 3: Laat aan iedereen weten dat jij jouw kamer verhuurt. Misschien kennen jouw huisgenoten of vrienden wel iemand die een tijdelijke kamer zoekt.

Tip 4: Organiseer een hospiteeravond! Promoot het op social media. Maak het uiteraard wel gezellig zodat de mensen die langskomen er écht willen wonen.

Tip 5: Wil je een kamer met meubels verhuren? Dat kan ook. Maar maak dan goede afspraken met diegene die het huurt. Stel een contract op.

Heb je foto's gemaakt en mag jij je kamer verhuren? Druk dan op onderstaande knop om je kamer te verhuren via onze website!

kamer verhuren

Waar moet ik op letten als ik mijn kamer wil onderverhuren?

Bij onderverhuur lopen er 2 huurovereenkomsten. De overeenkomst die jij met de verhuurder hebt en de overeenkomst die jij met de onderhuurder hebt. Dit betekent dat jij de hoofdhuurder van de kamer blijft en aansprakelijk bent als er iets misgaat. Maak daarom duidelijke afspraken en let op de volgende dingen:

  • Om problemen met de onderhuurder te voorkomen, wil je natuurlijk een betrouwbaar iemand in jouw kamer. Laat de onderhuurder daarom altijd even langskomen, zodat je in het echt kunt zien hoe iemand is. Als je een onderhuurder hebt gevonden die gemeenschappelijke vrienden heeft, kun je ook altijd even navraag over die persoon doen.
  • Als je een onderhuurder hebt gevonden, vraag dan om een kopie van het identiteitsbewijs en stel een huurovereenkomst op. Hier zet je in ieder geval in wat de huurprijs bedraagt, voor welke periode de onderverhuurder de kamer huurt en welke afspraken jullie verder hebben gemaakt. Bijvoorbeeld over het gebruik van meubels en eventuele naheffingen van gas, water en elektra.
  • Maak bij de sleuteloverdracht ook een opnamestaat. Hier neem je bijvoorbeeld in op welke gebreken (zoals gaten in de muren of schade aan meubels) de kamer heeft als de onderhuurder de kamer betrekt. Zo kan er achteraf geen misverstand bestaan over eventuele schade die de onderhuurder heeft aangebracht. Je kunt voor de zekerheid ook afspreken om een borg van de onderhuurder te ontvangen.
  • Controleer tussentijds ook af en toe de kamer die je onderverhuurt. Zo voorkom je problemen als je er straks zelf weer gaat wonen. Dit gaat natuurlijk lastig als je in het buitenland zit, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld aan je huisgenoten of zij je op de hoogte willen houden of laat iemand anders eens langsgaan.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.