Skip to main content
GroningenStudentenstad.nl Header
Woonruimte in Groningen

Voordat je op kamers gaat, is het handig om te weten welke woonmogelijkheden er zijn. Ga je kopen of huren? Wil je met andere studenten wonen of woon je liever bij een hospita of alleen? Waar je ook gaat wonen, zorg ervoor dat het altijd duidelijk is wat je rechten en plichten zijn ten opzichte van je huisgenoten en/of je huisbaas. Lees je contract dus goed door voordat je je handtekening zet en stel zelf een contract op als dat er niet is. 

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Groningen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op de pagina kameraanbod in Groningen.

Studentenhuis in Groningen

De meeste studenten wonen in studentenhuizen in Groningen. Het is supergezellig om met andere studenten samen te wonen: samen koken en eten, samen biertjes doen thuis en samen uitgaan in Groningen. In een studentenhuis delen de bewoners meestal een keuken, douche, toilet en soms een gemeenschappelijke woonkamer. Natuurlijk heb je wel je eigen kamer. Veel studentenverenigingen in Groningen hebben studentenhuizen voor dispuutsleden of verenigingsleden. Dus als je lid wordt bij een studentenvereniging heb je een grotere kans op een kamer in een gezellig studentenhuis.

Het handige van een studentenhuis is dat je veel kosten kunt delen zoals boodschappen, tv-abonnement en de huur van de wasmachine. Bedenk wel dat iedereen in een studentenhuis rekening met elkaar moet houden en dat er meestal afspraken zijn over het schoonmaken van de gedeelde ruimtes.

Antikraak wonen Groningen

Antikraak kan erg aantrekkelijk zijn, omdat je meestal maar weinig betaalt voor veel ruimte. Je kunt in allerlei gebouwen terecht komen: van school tot woonhuis en van kantoor tot kerk. Weet echter wel waar je aan begint.

De gebouwen die antikraak worden aangeboden, staan gepland voor de sloop of hebben een andere bestemming in de toekomst. Je moet dus beseffen dat het bij antikraak wonen meestal om tijdelijke woonruimte gaat. Op elk moment kan je contract worden opgezegd, omdat het pand verkocht of gesloopt wordt. Sommige antikraakorganisatie proberen dan een nieuwe woonruimte voor je te vinden. Je moet in ieder geval rekening houden met regelmatig verhuizen. Denk tot slot goed na hoe je een grote ruimte moet inrichten zonder dat je telkens te veel moet verhuizen.

Ben je flexibel ingesteld? En heb je geen problemen met vaak verhuizen? Lees dan vooral onze pagina over antikraak in Groningen!

Bij een hospes/hospita

Een hospes of hospita stelt een kamer of een gedeelte van zijn of haar eigen huis beschikbaar voor verhuur. Je deelt je huis dus niet met andere studenten, maar bijvoorbeeld met een stel of een gezin. Bedenk dat het aanpassingsvermogen vraagt om in het huis van een ander te gaan wonen. Maak vooraf duidelijke afspraken met je huisbaas en vraag goed wat wel en niet mag. Je kunt hier waarschijnlijk niet 's avonds met een groep vrienden een klein feestje bouwen in jouw kamer op een doordeweekse dag.

Kamer of appartement kopen

Je denkt er als student misschien niet meteen aan, maar soms besluiten studenten en hun ouders om woonruimte te kopen. Je hoeft je huis dan niet te delen of je kiest zelf je huisgenoten uit. Bij het kopen van een kamer of appartement komt echter meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Daarom zijn er organisaties die zich speciaal op studenten richten en die je het zo gemakkelijk mogelijk willen maken om woonruimte te kopen.

Tip: een kamer of appartement kopen in Groningen is een slimme investering! Kijk eens naar de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen en/of bespreek eens de mogelijkheden met je ouders.

Kamer vinden in Groningen

Een kamer vinden in Groningen kan een hele klus zijn, wij zetten daarom de beste zoektips voor een kamer in Groningen voor je op een rij. Kijk ook eens bij ons kameraanbod in Groningen of er iets voor je tussen zit. Wil je op de hoogte blijven van het kameraanbod in Groningen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks het nieuwste kameraanbod direct in je mail. Om je kansen op een kamer te vergroten, is het handig om je bij verschillende woningaanbieders tegelijk in te schrijven. Websites waar veel woonruimtes in Groningen worden aangeboden zijn bijvoorbeeld:

Woonruimte gevonden? Dan moet je de volgende zaken regelen voor je nieuwe woning

Wat voor woonruimte je ook hebt gevonden, als je op kamer gaat is het handig om te weten of je alles geregeld hebt. We hebben een handige checklist voor je gemaakt. Zijn we iets vergeten? We horen het graag!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.