Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Groningen

Zoeken naar een kamer in Groningen kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of tof appartement om te delen met vriendinnen hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Groningen wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Groningen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers bij ons kameraanbod in Groningen.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Groningen

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten pas in de zomer op zoek naar een kamer. Tijdens de zomermaanden is het daarom hartstikke druk op de kamermarkt. Tienduizenden studenten wonen op kamers in Groningen en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. Als je jouw kans op een kamer wil vergroten, is het daarom verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met zoeken. Het liefst ver voor de zomer! Maar hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer lees je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders in Groningen

Zodra je weet dat je op kamers wilt, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij WoningNet Groningen. Deze website verzamelt alle sociale huurwoningen van de wooncorporaties in Groningen, maar er worden ook woningen in de vrije sector aangeboden. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken, nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en..
  4. Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om te reageren op kamers moet je een betaald abonnement afsluiten.

Een woonruimte vinden in Groningen? Schakel je netwerk in!

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Groningen zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Groningen voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Groningen

Natuurlijk plaats je op al je social media een berichtje dat je op zoek bent naar een kamer. Zo weten een heleboel mensen in één keer dat je een woning zoekt. Maak het bericht niet te lang en vermeld in ieder geval waar je ongeveer naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van Facebookpagina’s en -groepen waar kamers in Groningen worden aangeboden. Bij dit soort kamers moet je vaak wel hospiteren, maar dan leer je ook meteen je toekomstige huisgenoten kennen! Deze Facebookpagina's en -groepen kunnen helpen om snel een kamer te vinden in Groningen:

Tijdelijke kamers in Groningen

Lukt het maar niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Groningen. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Groningse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Groningen" op een ouderwets prikbord

Het lijkt misschien niet helemaal van nu, maar in de zoektocht naar een kamer moet je zoveel mogelijk middelen inzetten! Je hebt vast weleens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Groningen, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Anti-kraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Groningen

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina Antikraak in Groningen.

Is het ondanks deze tips nog steeds niet gelukt om een leuke kamer te vinden? Probeer dan bij je eerste kamer iets minder kritisch te zijn. Je woning moet fijn zijn, maar soms moet je eerst flexibel om uiteindelijk tegen je droomwoning aan te lopen. Kijk daarom ook naar alternatieve zoekopdrachten.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Groningen

Staar je niet blind op een kamer vinden in het centrum van Groningen. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Groningen, zoals Zuidwolde of Noordhorn. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- om de hoek van de Herestraat, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Groningse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er op een leukere plek een kamer vrijkomt.

Blijf in Groningen niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht op de Martinitoren? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Groningen altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is natuurlijk gezellig, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis, en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van GroningenStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Groningen Studentenstad

Groningen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Groningense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Groningen.

Studeren in Groningen

Ga jij studeren in Groningen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Groningen

Ga je in Groningen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Groningen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Groningen

Veel studenten gaan wonen in Groningen, omdat zij vanuit andere steden uit het land komen en niet steeds de verre reis willen maken. De stad heeft de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland; één op de zes inwoners is student.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Groningen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Groningen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Groningen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Groningen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.